Мін’юст хоче конфіскувати заводи російського олігарха Дерипаски в Україні

Відомство звернулося до суду.

10.01.2023
Мін’юст хоче конфіскувати заводи російського олігарха Дерипаски в Україні
Фото: Олег Дерипаска

Про це повідомила пресслужба Міністерства юстиції.

Олег Дерипаска — один із найбагатших російських олігархів, мільярдер, наближений до президента рф. Він контролює або володіє значними частками груп компаній “Русал” (один із найбільших світових виробників алюмінію), “Базовий елемент”, “Ен+ груп”.

Крім того, олігарх володіє військово-промисловою компанією, яка здійснює контроль над російськими підприємствами, що виготовляють бронетехніку. Цю бронетехніку збройні сили рф використовують у війні проти України.

Мін’юст отримав інформацію, що група металургійних підприємств “Об’єднана компанія “Русал” постачає алюмінієву продукцію російським підприємствам оборонного комплексу, які виготовляють і постачають для потреб окупантів військову техніку, зброю та боєприпаси.

При цьому частину алюмінієвої продукції виготовляють із сировини українського походження, а саме виробництва ТОВ “Миколаївський глиноземний завод”.

За даними міністерства, Дерипаска через групи пов’язаних компаній володіє значними активами (нежитлова нерухомість, техніка тощо) в Україні:

  • ТОВ “Миколаївський глиноземний завод”;
  • ТОВ “Глухівський кар’єр кварцитів”;
  • ПрАТ “Хустський кар`єр”;
  • ПрАТ “Жежелівський кар`єр”;
  • ТОВ “Гуардон України”;
  • ТОВ “Компанія “Алюміній України”;
  • ТОВ “Сервісний центр “Металург”;
  • ТОВ “ЧАС ІТ”;
  • ТОВ “Охорона МГЗ”;
  • ТОВ “Центр обліку Миколаїв”;
  • Миколаївський благодійний фонд “Центр соціальних програм”;
  • ТОВ “Запоріжалюмінторг”;
  • АТ “Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат”.

“До Олега Дерипаски застосовано санкції як Україною, так і США, ЄС, Великою Британією, Польщею, Швейцарською Конфедерацією, Австралією та Новою Зеландією. З отриманих відповідей на запити Мін’юсту та згідно з міжнародними санкціями вбачається, що підсанкційна особа є громадянином рф, підтримує путінський режим, оскільки залучена до одержання вигоди від уряду росії та виробництва бронетехніки, яка застосовується країною-агресором у війні проти України”, – зазначила заступниця Міністра юстиції Ірина Мудра.

Тож представники Міністерства юстиції зібрали доказову базу та звернулися до ВАКС щодо стягнення активів російського олігарха в Україні в дохід держави.

Нагадаємо, 12 жовтня в Україні заблокували активи Дерипаски. 

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.