Без гігієни, з обрізаним волоссям, по десятеро у камері – як тримають жінок у полоні РФ

Полонених українських жінок росіяни тримають нарівні з чоловіками – у тісних камерах та без засобів гігієни. Декому не дозволяють розчісувати волосся або взагалі зрізають його.

20.09.2022
Без гігієни, з обрізаним волоссям, по десятеро у камері – як тримають жінок у полоні РФ
Фото: ілюстративне

Через що довелося пройти українським жінкам у російському полоні розповіли на брифінгу представники ГО «Медійна Ініціатива за права людини», передає  Укрінформ.

За інформацією правозахисників, після “арешту” жінок утримують у підвалах і колоніях. Декого вивозять до Росії.

Журналістка Марія Климик розповіла про аналіз свідчень жінок, які перебували у російському полоні. Встановлено кілька ключових ознак, за якими росіяни незаконно затримували їх.

“Я спілкувалася з жінками з різних регіонів – як цивільними, так і військовими. Умови затримання завжди були однакові, особливо якщо це стосувалося цивільних. Тобто вони або брали участь у мітингах, або були у списках, бо були дружинами військових, поліцейських, журналістами або взагалі мали якийсь вплив на суспільство.

Умови утримання були частіше за все однакові – їм не давали якихось засобів гігієни, спеціального ставлення не було. Іноді десять жінок утримували у камерах, розрахованих на двох-трьох осіб. Як утримували чоловіків, так утримували і жінок – хіба що не застосовували фізичне насилля.

Після привезення на місце, а особливо до Російської федерації, їх голили налисо, іншим не дозволяли вмитися, розчесати або зв’язати волосся. Не надавалася медична допомога. Тобто до них взагалі не ставилися, як до жінок-полонених, як це прописано у Женевських конвенціях”.

Правозахисники стверджують: наразі важко сказати, скільки точно жінок перебуває в полоні у РФ. Не всі родичі повідомляють про затримання. За весь час офіційних обмінів буль звільнено 39 жінок – як цивільних, так і військовослужбовиць.

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.