Відбудова Каховської ГЕС коштуватиме до $1 млрд і триватиме 5 років

Окрім стабілізуючої ролі для енергосистеми, водосховище Каховської ГЕС надавало воду величезній кількості людей і підприємств.

06.06.2023
Відбудова Каховської ГЕС коштуватиме до $1 млрд і триватиме 5 років

Про це у бліцінтервʼю для Forbes розповів керівник «Укргідроенерго» Ігор Сиротa.

За його словами, водосховище спустошиться до «мертвої точки» приблизно за чотири доби. За 7—10 днів вся вода відійде далі у море.

Сиротa наголосив, що по Запорізькій АЕС ситуація контрольована, катастрофічних наслідків не очікується. Головна проблема — без води залишиться велика частина трьох областей: Херсонської, Миколаївської та Запорізької.

За його словами, щоб побудувати нову станцію, потрібно від $800 млн до $1 млрд. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід.

«Якщо працювати 24/7, на це піде п’ять років. І ми будемо це робити», – наголосив Сирота.

В ефірі телемарафону він додав, що «Укргідроенерго» вже розпочало фахові обговорення, як після деокупації швидко перегородити греблю. До цього залучені фахівці проєктного інституту та будівельники. Крім того, фахівці обговорюють заходи, як подати воду з верхніх водосховищ Дніпровського каскаду для забезпечення областей, які страждатимуть від нестачі води.

Нагадаємо, уранці 6 червня росія підірвала греблю Каховської ГЕС у Херсонській області, розпочалась евакуація мешканців із небезпечних районів. В “Укргідроенерго” повідомили, що ГЕС повністю зруйнована і не підлягає відновленню.

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.