Мостиська громада одна з лідерів на Львівщині щодо впровадження системи автоматизованого управління освітою

У Мостиській ТГ усі школи та їх філії працюють на платформі MOODLE.

26.07.2023
Мостиська громада одна з лідерів на Львівщині щодо впровадження системи автоматизованого управління освітою

Як повідомляє Департамент освіти і науки Львівської ОДА, на Львівщині реалізується проєкт «MOODLE – це про100!» – відповідно до Програми розвитку освіти Львівської області на 2021-2025 роки. Йдеться про провадження цифрового навчального середовища.

У Мостиській територіальній громаді цю платформу вже впроваджено у 16 школах та 3 філіях. У відсотковому співвідношенні це є одним з найвищих показників в області.

MOODLE – це безоплатна, відкрита, найбільш поширена у світі, зокрема, у країнах Заходу, навчальна платформа, перекладена на українську мову. (Загалом у світі є понад 90 тисяч офіційно зареєстрованих сайтів що працюють на MOODLE). Платформа дозволяє організувати дистанційну освіту, а також підтримує очне навчання, пропонуючи широкий інструментарій для вчителів та учнів.

«За два роки ми розгорнули платформу MOODLE у 16 закладах загальної середньої освіти і 3 їхніх філіях. Перевага того, що у всіх школах буде впроваджена одна з найефективніших систем цифрового навчання для нас була одразу очевидна, хоча і були певні побоювання. Скажімо, чи не буде широкий інструментарій цієї платформи, її інтерфейс заскладним для вчителів та й учнів? Однак навчальні семінари, організовані для команд вчителів, були настільки ґрунтовні і докладні, що наші перестороги виявились даремними. За деякий час вчителі, які відбули курси, навчили працювати на платформі своїх колег. Воднораз хочу наголосити, що паралельно і департамент, і Центр надавали і надають нам дотепер організаційну і технічну підтримку. Ми завжди можемо звернутись до них за допомогою», – розповіла начальниця відділу освіти, молоді та спорту Мостиської міської ради Надія Гнатовська.

Також Надія Гнатовська нагадала, що курси з опанування MOODLE було організовано на умовах співфінансування: 50% з обласного бюджету і ще 50% – з місцевого.

«Керівництво громади та наші депутати сповна усвідомлюють важливість впровадження цифрової освіти. Відтак, під час виділення коштів не було дискусій. До того ж ми прикордонний район, а платформа дає можливість організувати дистанційне навчання, що особливо важливо в умовах війни. Власне, тепер всі учасники освітнього процесу – вчителі, учні, адміністрація і батьки – мають можливість користатись великим функціоналом платформи у зручний для них час, перебуваючи чи в Україні, чи за кордоном», – додала вона.

Мостиський заклад загальної середньої освіти №2 І-ІІІ ступенів один з тих, де розгорнуто платформу MOODLE. Вже тривалий час учасники освітнього процесу використовують тут увесь доступний функціонал цього віртуального навчального середовища.

 «Якщо узагальнити відгуки наших вчителів від платформи MOODLE, то найперше слід відзначити надзвичайно широкий спектр функцій, який вона пропонує для організації навчального процесу. Насамперед це змога проводити заняття дистанційно. Також слід назвати можливість розміщення навчальних матеріалів – тексти, відео, малюнки, презентації. Це також доступ до навчальних матеріалів. Тепер коли дитина захворіла, вона може переглянути лекцію чи завдання у себе на сторінці. Водночас з початку і вчителі, і особливо діти нарікали на складний інтерфейс, але тепер цей бар’єр вже подолали. Практика і ще раз практика. На сьогодні ставимо перед собою завдання ще більш повно опанувати інструментарій MOODLE, бо в учителів інколи поставали труднощі, коли вони хотіли завантажити великі за обсягом матеріали», – наголосила директор школи Оксана Федевич.

Твіржанський ЗЗСО І-ІІІ ст – ЗДО (Мостиська міська рада). Тут платформу MOODLE запровадили два роки тому.

«Коли ми запускали MOODLE, то я, як системний адміністратор, не мала жодного остраху, але трохи переживала за наших вчителів. Бо щоб здобути нові знання, треба докласти праці, так би мовити, вийти із зони комфорту. Отож, спершу я пройшла курси, що їх організували департамент і Центр інноваційних освітніх технологій. Потім ми розподілили наших вчителів на групи і безпосередньо у школі почали крок за кроком опановувати платформу MOODLE, бо на цей час лише 6 вчителів пройшли курси з наповнення платформи. І одразу впало в око те, які широкі можливості має платформа. Зокрема, можна «залити» навчальний матеріал у різних форматах – текст, презентація, відео, вебсторінка. Водночас на платформу не може зайти жоден не зареєстрований учасник. З погляду системного адміністратора це дуже важлива функція. Велика перевага – це власний сервіс для відеоконференцій. Ще один плюс – учні можуть у зручний для них час вивчати той чи інший предмет. А вчителі, зі свого боку, мають можливість проконтролювати, скільки часу дитина приділила тому чи іншому предмету. Передбачений широкий спектр налаштувань для журналу оцінювання. Знову ж таки є сервіс для обміну повідомленнями. Також можна приховати курс, доопрацювати його і згодом знову використовувати. Реально можливостей дуже багато. І це стосується не тільки дистанційного, а й змішаної форми навчання», – розповіла  Оксана Солодкевич, системний адміністратор школи.

Також вона наголосила:

«Не скажу, що впровадження платформи MOODLE у нашій школі пройшло дуже просто. Але я маю втіху від того, що всі наші вчителі освоїли платформу і на сьогодні себе вільно почувають у цій систему віртуальної освіти і сповна користуються її інструментарієм. Також як керівник освітянської спільноти вчителів інформатики провела консультації з системними адміністраторами територіальної громади. І до речі, сьогодні завдяки підтримці начальниці відділу освіти Надії Гнатовської всі заклади освіти Мостиської ТГ працюють на платформі MOODLE».

Довідка:

MOODLE — це безкоштовна, відкрита (Open Source) система управління навчанням. Вона реалізує філософію «педагогіки соціального конструктивізму» та орієнтована насамперед на організацію взаємодії між викладачем та учнями, хоча підходить і для організації традиційних дистанційних курсів, а також підтримки очного навчання.

На Львівщині проєкт «MOODLE – це про100!» реалізується відповідно до Програми розвитку освіти Львівської області на 2021-2025 роки. Одна із його головних метрик – щороку долучати до проєкту 100 освітніх закладів.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.