Лідери України, Польщі та Литви підписали у Львові декларацію президентів Люблінського трикутника. Оновлено

Президенти Польщі та Литви зустрілися 10 січня у Львові з президентом України Володимиром Зеленським.

11.01.2023
Лідери України, Польщі та Литви підписали у Львові декларацію президентів Люблінського трикутника. Оновлено

У Львові Володимир Зеленський, Анджей Дуда та Ґітанас Науседа підписали спільну декларацію президентів Люблінського трикутника. Про це повідомила канцелярія президента Польщі.

За словами Дуди, в межах угоди Україна отримає від Польщі танки Leopard.

“Рота танків Leopard буде передана Україні в рамках створення міжнародної коаліції. Таке рішення вже є в Польщі”, — зазначив політик.

За стандартами НАТО, танкова рота — це 14 машин, хоча сам Дуда точну кількість не назвав.

А Литва надасть Україні системи протиповітряної оборони та зенітні системи.

“Ми передаємо системи протиповітряної оборони та певні зенітні установки, які мають допомогти вам з боротьбою”, – заявив президент Литви Гітанас Науседа на брифінгу з президентом Володимиром Зеленським та лідером Польщі Анджеєм Дудою у Львові.

Під час зустрічі з президентами Володимир Зеленський подякував за підтримку їхнім урядам та народам, яку український народ відчуває з перших днів повномасштабної війни.

Як згодом повідомила пресслужба Офісу президента, підписана спільна декларація підтверджує історичні зв’язки між Україною, Литвою та Польщею, а також визначає пріоритетні напрями співпраці Люблінського трикутника.

Зокрема ідеться про стратегічний курс України до набуття повноправного членства в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору.

«З підписанням Спільної декларації на рівні президентів України, Литви та Польщі фіксується підтримка литовською та польською сторонами перспективи набуття Україною членства в ЄС і НАТО, щойно це дозволять умови», — вказують в ОП.

У документі вказано, що Литва та Польща продовжать надавати потужну військову, технічну, оборонну, гуманітарну та іншу підтримку Україні.

У Спільній декларації також висловлена підтримка скликання Глобального саміту формули миру. Це необхідно для консолідації міжнародної підтримки мирного плану, який презентував Зеленський.

Також сторони підтвердили підтримку створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії росії проти України.

У документі окремо йдеться про розширення Чорноморської зернової ініціативи на інші морські порти України та важливість продовження програми «Зерно з України», яка має посилити глобальну продовольчу безпеку.

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.