“Чим більше FPV-дронів, тим менше втрат людей”, – військові про нинішній етап війни безпілотників

Безпілотники з видом від першої особи FPV зараз переважають в Україні серед ударних безпілотників.

05.11.2023
“Чим більше FPV-дронів, тим менше втрат людей”, – військові про нинішній етап війни безпілотників

За словами українських військових, FPV-дрони заповнюють прогалину, утворену нестачею західних артилерійських снарядів і високоточної зброї, а їхня здатність нести важкі вибухівки зробила їх кращим інструментом для знищення танків у деяких підрозділах, дозволяючи пілоту вражати слабкі місця, такі як двигуни й гусениці, з точністю рапіри, повідомляє видання “ТЕКСТИ”.

“Війна в Україні – це перша у світі повномасштабна війна з використанням безпілотників, і FPV-дрони, вперше застосовані у значній кількості на початку цього року, виводять її на новий рівень. Хоча ними важче керувати, ніж іншими дронами, що скидають боєприпаси, російські та українські солдати мобілізують цілі флотилії таких безпілотників.

Можливо, найбільш важливими для асиметричної боротьби України проти Росії – набагато більшого і краще озброєного ворога – є безпілотники FPV, які є дешевими боєприпасами. Зроблені вручну з матеріалів, що коштують кілька сотень доларів, вони можуть знищити техніку вартістю в мільйони доларів”, – пише WP.

“Це революція з точки зору передачі цих високоточних засобів наведення в руки звичайних людей за мізерну частку вартості знищеної цілі, – сказав Семюель Бендетт, експерт з безпілотників Центру військово-морського аналізу. – Ми бачимо, як FPV-дрони вражають дуже точне місце, що раніше було долею дуже дорогої, високоточної керованої зброї”.

Бендетт порівняв використання FPV-дронів з культовою сценою з “Зоряних воєн”, коли Люк Скайвокер випускає протонну торпеду у вентиляційний отвір ядра реактора, щоб знищити “Зірку смерті”. “Це те, що ми бачимо зараз”, – сказав він.

WP зазначає, що безпілотники, призначені для того, щоб врізатися в ціль, відомі як односторонні, або самопідривні безпілотники. Сполучені Штати надали Україні подібні, але це були дорогі моделі у відносно невеликій кількості, і вони не є чимось новим у конфлікті.

Коли ж торік війна звелася переважно до артилерійських боїв, і Україна, і Росія почали надавати перевагу меншим тактичним дронам. Війська закріплювали гранати і невеликі вибухові пристрої на квадрокоптерах, таких як популярний DJI Mavic, і оснащували їх, як крихітні бомбардувальники, для скидання безпосередньо над цілями.

За словами солдатів, ця концепція певний час працювала, але була нежиттєздатною. Готові тактичні моделі можуть коштувати понад $2,000. За оцінками аналітиків, Україна втрачає тисячі безпілотників щомісяця.

Ці безпілотники також не можуть нести багато. За словами старшого лейтенанта Юрія Філатова, командира відділення безпілотників 3-ї окремої десантно-штурмової бригади, “Мавік” може перевозити близько фунта вибухівки. Це приблизно ручна граната – достатньо, щоб убити солдата, але не знищити техніку.

У бригаді Філатова з’ясували, що FPV-дрони можуть нести боєголовку реактивної гранати – легкодоступної протитанкової зброї. За його словами, їхнє впровадження навіть зменшило потребу в дорожчому озброєнні, такому як наданий США Javelin.

“Безпілотники FPV стали основною протитанковою зброєю, – сказав Філатов, – зокрема проти Т-90, які є одними з найсучасніших російських танків”.

За його словами, лише за один день вони знищили чотири танки, тоді як солдати трималися на безпечній відстані. “Чим більше ми використовуємо безпілотників, – сказав Філатов, – тим менше втрачаємо людей”.

Журналісти Washington Post супроводжували групу українських військових, що працює з FPV-дронами, на покинутих росіянами позиціях поблизу звільненого села Роботине.

Видання описує роботу військового з позивним Сапсан, який створював кожен безпілотник на місці з різними зарядами для різних цілей. Осколкові боєприпаси для ураження піших солдатів. Боєголовки РПГ для знищення техніки. Для бліндажів термобаричні заряди випускають паливний аерозоль, який створює сильніший і тривалий струсний вибух, який надзвичайно ефективний у замкнутому просторі.

“Безпілотників ніколи не буває забагато“, – сказав Сапсан.

Російські підрозділи так само керують безпілотниками FPV, але Москва, схоже, має більше запасів, сказав заступник командира роти 80-ї окремої десантно-штурмової бригади з позивним Свіфт. Нещодавно бригада допомагала визволяти Кліщіївку під Бахмутом. Російські команди вражають незначні цілі або розгортають два безпілотники одночасно, що свідчить про глибшу інвентаризацію, сказав Свіфт.

Протидіяти безпілотникам FPV важко, додав він. Електронне глушіння або сітки, накинуті на транспортні засоби та траншеї, допомагають, але росіяни знають і використовують ті самі методи. «Це схоже на шахову партію», — сказав він. «Вони виграють. Просто з точки зору кількості».

Нагадаємо, 1 листопада Благодійний фонд Козицького у межах проєкту «Вій» передав Силам оборони України ще 309 FPV-дронів. Загалом у межах проєкту українські військовослужбовці отримали 1150 дронів. До слова, за кожне ураження дроном російської техніки фонд передає військовим ще два квадрокоптери.

309 FPV-дронів  отримають бійці штурмової бригади Національної поліції України «Лють», військові 103-ї та 125-ї бригади ТРО, 77-ї окремої аеромобільної бригади, яка воює під Бахмутом. Найбільшу кількість – 150 дронів – передадуть бійцям 110-ї ОМБр, яка відбиває атаки ворога під Авдіївкою.

 

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.