Професорку Львівського медуніверситету обрано до складу Національної академії наук України

25 квітня відбулася сесія Загальних зборів НАН України, під час якої було обрано дійсних членів (академіків) і членів-кореспондентів НАН України.

04.05.2024
Професорку Львівського медуніверситету обрано до складу Національної академії наук України

Президент НАН України академік Анатолій Загородній зазначив, що в основу розподілу вакансій по відділеннях та визначення спеціальностей було покладено прагнення забезпечити пріоритетний розвиток фундаментальних наук, передусім на тих напрямах, де українські вчені мають результати світового рівня, повідомили у пресцентрі ЛНМУ ім. Данила Галицького.

На 28 вакансій академіків було висунуто і зареєстровано 74 претенденти, тобто 2,6 на одне місце. На 75 вакансій членів-кореспондентів — 246 претендентів, або 3,3 на одне місце.

За підсумками таємного голосування по відділенню біохімії, фізіології і молекулярної біології членом-кореспондентом НАН України обрано завідувачку кафедри клінічної імунології та алергології Львівського  медуніверситету, професорку Валентину Чоп`як.

Довідка

Професор Валентина Чоп`як – відома вчена в галузі імунології. Основним напрямком її наукової діяльності є дослідження імунорегуляторних механізмів системних васкулітів та інших автоїмунних захворювань у ревматології та репродуктології, розробка підходів до застосування різних видів імунобіологічної терапії у лікуванні цих хвороб .

Валентина Чоп`як продовж всього професійного життя працювала в Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького: старший лаборант (1981-1982), асистент (1983-1991), доцент (1992-2001), докторант (1996-1998), завідувач кафедри та центру (з 1998), проректор з наукової роботи (2014-2016).

Валентина Чоп`як – доктор медичних наук (1998), професор (2001), Заслужений лікар України (2006), Лауреат Державної премії України в галузі науки та техніки (2019), дійсний член НТШ в Україні (2022).

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.