Як виробники іграшок у Молдові допомагають українцям 

Вікторія Новак-Хинку та Ігор Хинку заснували підприємство EduJoc, яке виробляє навчальні іграшки для дітей, 11 років тому. Тоді у Молдові мало хто навіть чув про концепт соціального бізнесу, який не обмежується лише прибутком, а спрямований на розв’язання соціальних проблем. Журналістка “Бомка” поспілкувалась із сім’єю, яка з початку повномасштабного вторгнення переформатувала своє виробництво на потреби українських дітей.

28.08.2023
Як виробники іграшок у Молдові допомагають українцям 

“У 2012 році ми запустили пілотний проєкт. Я й Ігор були у Румунії, і наші друзі з Молдови просили знайти навчальні іграшки для дітей звідти, бо вдома вони або дуже дорогі, або російською. Так ми й почали, спочатку просто привізши навчальні іграшки з румунського ринку”, розповідає засновниця EduJoc Вікторія.

Ігор та Вікторія з дітьми

На першому організованому заході зібрали 10 мам і 20 дітей. Останнім роздали 20 навчальних іграшок. В опитуванні після батьки сказали, що такий підхід оцінили. Тоді остаточно сформувалась ідея просувати у Молдові освіту за допомогою гри.

“Це те, що ми досі робимо. Тоді ми думали, що запустимо невеликий проєкт у Молдові й повернемося у Румунію, бо обоє мали там роботу. Але ми не повернулись, ми розвиваємось тут, у Молдові. Бачимо, як ростуть покоління дітей і як вони стають нашими друзями”, зазначає жінка.

Через півтора року після запуску EduJoc подружжя виграло грант на 5 тисяч євро за найкращий бізнес-план і закупило перше обладнання. Спочатку всі іграшки зберігали вдома у батьків Вікторії, а доставляли їх клієнтам громадським транспортом. Перше куплене устаткування поставили в гаражі у батьків Ігоря. 

“Ми збудували фабрику, купили більше техніки й розвивали нашу компанію, яка перетворилась у сімейний бізнес, бо тоді я й Ігор одружились”, згадує Вікторія.

До бізнесу залучили усіх батьків: зараз хтось керує виробництвом, хтось продає готові іграшки. 

“Моя мама два роки тому вийшла на пенсію і залишилась без роботи. Вона інженерка і добре розбирається у логістиці. Відтак, я забрала її в нашу команду. У штаті у нас сім працівників”, каже засновниця EduJoc.

Першою іграшкою, яку створило подружжя, були пазли з мапою Молдови. Згодом з’явились такі з Україною, Європою, світом.

“Сестра Ігоря добре навчалась у школі, але їй було складно з географією. Через те, що їй подобались пазли, вона попросила Ігоря, бо він інженер, зробили для неї пазл із картою Молдови. Так з’явилась наша перша навчальна іграшка. Зараз ця мапа наш топпродукт і в Молдові, і за кордоном. Тоді зробили карту Європи й Італії, бо в останній велика молдавська діаспора, і люди самі просили нас зробити їм Італію. Також є і мапа світу, бо маємо клієнтів із-за кордону”, розповідає Вікторія.

Коли Ігор і Вікторія починали цю справу, ніхто у Молдові не розумів концепту соціального бізнесу. Тоді ще існували лише звичайні бізнеси і громадські організації. Закон про соціальний бізнес з’явився у 2018, коли EduJoc вже працював 6 років. 

“Тобто ми були офіційно звичайним бізнесом, але від самого початку працювали як соціальний. Це було не заради прибутку”, — каже жінка.

У 2018 році прийняли закон про соціальний бізнес. Тоді EduJoc, як підприємство на якому 80% працівників пенсійного віку, отримав свій офіційний статус соціального. Як пояснює Вікторія, у соціальному бізнесі прибуток відходить на другий план. Головною метою є розв’язання соціальних проблем (наприклад, працевлаштування людей пенсійного віку — ред.).

“По-перше, це брак навчальних іграшок, по-друге – те, що діти багато часу проводять з телефоном, і по-третє – це проблеми у стосунках батьків і дітей. Ми чули від батьків, що часто їм не цікаво гратись зі своїми дітьми, зокрема й через іграшки. Тому ми хотіли допомогти батькам проводити більше часу зі своїми доньками й синами, щоб зробити їхнє дитинство щасливішим”, розповідає Вікторія.

Водночас, попри те, що закон про соціальний бізнес у Молдові таки прийняли, працює він поки не на користь таких підприємств.

“На папері ми не маємо платити багато податків, але де-факто ми платимо, бо закон ще недоопрацьований до кінця. І працівники податкової не знають, як нам допомогти, коли йдеться про гроші. Чим цей закон допомагає – підприємствам, які наймають на роботу людей з інвалідністю потім повертають частину сплачених ними податків”, зазначає власниця соціального бізнесу.

Згідно з дослідженнями, у Молдові існує близько кілька десятків соціальних підприємств. Але зареєстровані як такі з них лише 7. Вікторія каже, що уряд не зацікавлений далі працювати над законом про соціальний бізнес. Відтак, власники соціальних підприємств так само не зацікавлені в отриманні офіційного статусу, бо це фактично нічого не змінює.

За словами Вікторії, Італія та Румунія мають гарні приклади успішного розвитку соціального підприємництва. У Німеччині та Іспанії уряд також опікується соціальними бізнесами. Там влада побачила позитивний вплив таких підприємств на суспільство, зокрема через залучення людей, які перебувають у скрутному становищу. Такі соціальні підприємства допомагають розв’язувати проблеми, з якими не може впоратись держава.

Коли Росія розпочала повномасштабну війну, Вікторія та Ігор почали виробляти іграшки для українських дітей з українською символікою, зробили пазли з мапою України, які разом з іншими іграшками безкоштовно роздавали українцям, багато часу проводили з дітьми у центрі для біженців. 

“26 лютого 2022 року Ігорю виповнилось 40 років, він скасував усі святкування, взяв коробку з іграшками й поїхав у найбільший центр для біженців, де грався із дітьми весь день. Ми також приймали українців у нас вдома. Але це було більше наше рішення як сім’ї. Як бізнес ми виробляли іграшки та організували для українців різні заходи”, згадує жінка.

Всього вдома у Вікторії та Ігоря жило двадцять сімей з України. Перша родина складалась з п’яти жінок із п’ятьма дітьми.

“Пізно вночі нам подзвонили й запитали, чи можемо ми прийняти у себе на одну ніч сім’ю українців. Ми приготували ліжка, наші діти іграшки. Хотілось, щоб люди відчули спокій та відпочили перед дорогою далі. Вийшло так, що всі ці сім’ї залишались у нас на одну-дві ночі. Вони прямували до Польщі, Німеччини, інших країн. Одна жінка із сином навіть залишила у нас у дворі своє авто, бо ми знайшли їм літак до Туреччини, куди вони планували дістатись”, розказує Вікторія.

Соціальний бізнес подружжя цікавить й інших охочих змінювати суспільство. У Молдову допомагати й вчитись приїжджають волонтери навіть з Австралії.

“Перший приїхав із Німеччини, з ним ми вже були знайомі раніше. Чоловік вподобав концепт нашого соціального бізнесу і хотів повчитись, а потім створити щось подібне на своїй батьківщині. План волонтера спочатку був повернутись додому в березні, але в Україні почалась повномасштабна війна, і він залишився ще на місяць, щоб допомагати. Згодом ми на одному онлайн-майданчику розповіли про наш проєкт і отримали дуже багато запитів від волонтерів з усього світу. До нас приїжджали із США, Бразилії, Австралії, Нової Зеландії”, зазначає власниця соціального бізнесу.

Ігор Хинку згадує, як українки, яких приймала вдома його сім’я, постійно казали, що відчувають вину за те, що вони у безпеці.

“Ми вирішили кількома простими способами цим жінкам допомогти: перший залучити їх до чогось, наприклад готування їжі, і другий – вислухати їх. Ми це і зробили”, розповідає засновник EduJoc.

Так почалася нова історія із мобільною кухнею на колесах.

“Ми знайшли волонтерів. Пара з Японії понад 15 років займались власним рестораном, і я запропонував їм взяти участь у цій ініціативі. Вони погодились і сформували список необхідного обладнання, яке ми й придбали. Потім перетворили мікроавтобус у таку собі мобільну кухню і почали організовувати різні події, пікніки і так далі”, каже чоловік.

Ігор зазначає, що людям дають продукти та необхідну техніку і вчать як, наприклад, користуватись машиною для попкорну чи пекти голландські мінімлинці. 

Місцевих та українців ділять на команди, і так кожен має можливість щось приготувати. Мета цього не їжа, а процес, де кожен залучений, де люди зав’язують між собою тісні дружні зв’язки. Цим фургоном їздять здебільшого в села, бо в містах люди й так мають великий вибір соціальних активностей, додає Ігор Хинку.

“За допомогою таких заходів ми також намагаємось показати людям по-іншому перебування українців у Молдові. Після 2-3 місяців спільного життя місцевим та біженцям часто стає важко разом. Коли ж вони гуртом готують, то часто починають по-справжньому відкриватись одне одному”, розповідає чоловік. 

На одному з найбільших таких заходів Ігоря у місті Бєльці-Ораш на півночі Молдови вся команда волонтерів складалась з українців. 

“Там є їхня спільнота, вони почули про цю ініціативу і запросили нас до себе. Коли ж ми розташувались на центральній площі міста, вони вирішили роздавати їжу усім людям, які були навкруги. Тоді навіть всі національні молдавські страви були приготовані українцями”, — каже Ігор.

Спочатку подружжя почало з того, що організовувало для українських дітей заходи, де вони могли виготовити іграшки власноруч. Ідея з мобільною кухнею прийшла згодом.

“Ми хотіли, щоб українці почували себе у Молдові як вдома. Тому і запитували їх, що вони хочуть приготувати. У меню є борщ, пиріжки, багато українських страв Останні п’ять заходів відвідали понад 400 людей, хоча на початку ми планували, що можемо так зорганізувати щонайбільше 50”, зазначає засновник соціального бізнесу.

Зараз найбільший виклик для мобільної кухні – бути енергетично незалежною. Для цього хочуть придбати генератор та газове обладнання. За весь час роботи кухні вже організували близько 50 заходів, лише на вересень у планах ще п’ять. 

Ще один проєкт, яким опікується Ігор – відновлення покинутих будинків для українців. Із місцевими у молдавських селах укладають для цього договори. Ідея – відремонтувати старий будинок за невелику суму коштів і створити там хороші умови для життя. Українські сім’ї зможуть там жити, а коли війна закінчиться, і люди повернуться на батьківщину, ці будинки перейдуть вже у відновленому стані назад до старих власників.

Альона Мишакова

Фото: EduJoc – Jucarii educative

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.