Як львівські десантники штурмували позиції ворога біля Ізюма та Макіївки

Воїни 80-ї окремої десантно-штурмової бригади розповіли про Харківську операцію, Ізюмський контрнаступ.

13.02.2023
Як львівські десантники штурмували позиції ворога біля Ізюма та Макіївки
Андрій. в.о. командира десантно- штурмового взводу

“Ми просувались дуже швидко. Секрет того, що ми глибоко зайшли в тил під час Харківської операції – дуже хороше планування нашого головного командування. Хлопці були морально підготовлені, знали, на що йдуть, яка в них задача й що буде попереду. Усі розуміли складність ситуації, але були готові до цього. У тому напрямку була доволі непогана взаємодія бригад. Ми мали багато техніки – було, чим штурмувати. Попереду йшла важка техніка, а ми відпрацьовували штурмові дії на відмінно”, – діляться воїни бригади, пише пресслужба Львівської ОВА.

Ворог був збентежений та втікав. Інколи навіть на самі позиції ЗСУ, адже вони не знали, де саме українська армія стоїть. Зрештою, окупанти втікали, як мурахи, у різні сторони. Росіяни зазнали великих втрат в особовому складі та техніці.

“Ми отримали багато трофейних БТР, БМП, “мотолиг” та САУ”, – розповідає про Ізюмський контрнаступ Андрій, в.о. командира десантно-штурмового взводу.

Серед великої кількості успішних штурмів десантник пригадує також штурм Макіївки, який відбувся 4 місяці тому силами бригади. Поставлена задача була нелегкою – зачистити лісосмуги на околицях Макіївки, знищити ворога та звільнити шлях для наших військ в його тил.

“Ситуація теж була складна. Ворог був добре окопаний та переважав нас втричі. Вони гатили по нас градами, артилерією, мінометом, танками. Ми штурмували Макіївку декілька діб. Свою задачу – закріпитись у лісосмузі та вибити ворога – ми виконали за 12 годин”, – згадують бійці.

Десатники зайшли на позиції, розбили противника, закріпились, а тоді перший батальйон 80-тки зайшов у тил ворога, підбив танк і ще кілька одиниць їхньої техніки. Окупанти зазнали великих втрат, почали відступати.

Секрет успіху львівських десантників  – обов’язкова розвідка попередніх напрямків та пересування невеликими групами, щоб виконати завдання та зберегти особовий склад. Десантники знищили росіян завдяки успішному плануванню штурму та багатьом хорошим тактичним діям з боку командування.

“Росіяни використовували заборонені снаряди з цв’яхами всередині. Декількох наших хлопців зачепило. Їм швидко надали допомогу. Хлопці живі, одужують і скоро повернуться виконувати бойове завдання. Усі наші бійці цілеспрямовані та знають, чому, заради чого вони воюють. Ми маємо дружин, батьків, дітей та знаємо, кого захищаємо та до кого повернемося. Наші військові на позитиві виконують своє завдання. Ми щодня відпрацьовуємо тактичні дії, штурмові навички, медицину. Буває, приїжджаємо зі штурмів і без відпочинку тренуємось”, – каже воїн ДШВ.

Між іншим, в.о. командира взводу батальйону навчав штурмовим діям Королівський десант у Великій Британії. А сам він зустрів війну за кордоном в Чехії. Дружина зателефонувала зі словами, що Київ бомблять.

“Повернувся захищати Україну, бо я українець, з родини військових, усі мої рідні тут. Після перемоги я планую збудувати дім, посадити дерево та дати дітям життя. А прямо зараз ми боремося за наше майбутнє”, – зазначив Андрій.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.