Про чорних копачів на Тернопільщині

на Заході, якщо знайшов скарб і сховав чи продав, то потрапляєш до в’язниці. А, на сьогоднішній Тернопільщині, якщо викопав скарб і продав його, то відбуваєшся лише копійчаним покараннямм.

05.10.2022
Про чорних копачів на Тернопільщині
Графічне відтворення зовнішнього вигляду вікінга часів укриття скарбу із Великобританії, про який йдеться у дописі

Українська земля з тими скарбами, які в ній укрито, вже десятиліття потерпає від нашестя чорних копачів які, як та саранча, мародерять все більш-менш цінне, що залишилося лежати у ґрунті з давніх віків і тисячоліть.

.

Ця чорна пошесть скарбошукацтва не оминула й Західну Європу, однак там давно вже навчилися їй ефектно протидіяти.

.

Наприклад, чотири роки тому у графстві Герефордшир двоє якихось приблуд з металодетекторами виявили скарб із 300 монет англо-саксонського періоду та кількох вишуканих прикрас, часів вікінгів. Два копачі – Джордж Пауел і Лейтон Девіс місцевій владі нічого про знайдений ними скарб не повідомили, а продали усі ті монети перекупщикам – Саймону Віксу і Попі Велсу. За оцінкою фахівців деякі з монет виявилися унікальними, тому загальну вартість скарбу  оцінено у три мільйони (!) фунтів стерлінгів.

Графічне відтворення зовнішнього вигляду вікінга часів укриття скарбу із Великобританії, про який йдеться у дописі

Усіх цих горе-скарбошукачів швидко виявили і пов’язали, звинувативши у пограбуванні держави і укритті скарбу (бо усі археологічні знахідки у Великобританії, належать державі). Минулої п’ятниці на окремому засіданні суду міста Вустер були виголошені вироки. Так, один з першовідкривачів скарбу – Джордж Пауел отримав 10 років за ґратами, а його колега по чорному копу – Лейтон Девіс – отримав 8,5 років.

.

Що ж до самого скарбу, то тамтешній владі вдалося знайти частину вкраденого – декілька прикрас, серед яких золотий перстень 9 століття, браслет у вигляді голови дракона, підвіску із гірського кришталю (див. фото), а також 31 монету, які оцінили 10-50 тисяч фунтів та злиток срібла. Де поділися всі інші знахідки зі скарбу – невідомо. За словами прокурора Кевіна Ґегарті “…решта, як я припускаю, десь приховано у потаємному місці, або ж у кількох місцях, або ж вже розійшлося по рукам…”

.

Зовсім інакше, у подібній ситуації, повела себе Прокуратура Тернопільської області і Збаразький районний суд.

.

А, почалося все з того, що років зо п’ять тому, один чорнокопач із металодетектором знайшов біля села Зарубинці Збаразького району Тернопільщини, скарб срібних речей пізньоримського часу, як от: половину овальної таці розміром близько 47 сантиметрів із унікальним ранньохристиянським гравіруванням у вигляді риби, срібні ложки і ножі провінційно римського типу та ін. Виставивши ці речі на продаж на одному з інтернет-аукціонів, отой горе-копач продав частину речей з цього скарбу за 155,5 тисяч грн. (що еквівалентно близько 6 тисяч євро).

.

Як там відбувалися події далі, я не знаю. Відомо лише, що 25 листопада 2020 року між прокурором та обвинуваченим укладено угоду про визнання винуватості. Після цього, суд у Збаражі визнав копача-мародера винним у вчиненні кримінального правопорушення і призначив йому узгоджене сторонами покарання у вигляді штрафу у розмірі… 1700 грн.

.

Чи подали тернопільські пам’яткоохоронні органи (у т.ч. Тернопільської облдержадміністрації та Тернопільської обласної Ради) апеляційну скаргу на це Рішення збаразького суду, я не знаю…

.

На цих двох прикладах ми бачимо, як по різному ставляться до рятування археологічної спадщини у Великобританії і сьогоднішній (не зовсім нашій ?) Україні. Ми бачимо лише результат: чоловік знайшов і продав скарб за шість тисяч євро, а в “покарання” сплатив штраф… 1700 грн. І, скажіть після цього, що Тернопільська прокуратура і збаразький суд такими своїми рішеннями не заохочують розграбування археологічної спадщини на Тернопільщині.

.

Що ж насправді відбувається за лаштунками прокуратур і судів, можемо лише здогадуватися…

Микола Бандрівський

Джерело

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.