Президент Литви звернувся до країн Заходу через можливу участь росіян та білорусів в Олімпіаді

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що країни Заходу мають задуматися щодо участі у літніх Олімпійських іграх у Парижі наступного року, якщо Міжнародний олімпійський комітет (МОК) дозволить спортсменам із росії та білорусі виступати під нейтральним прапором.

31.01.2023
Президент Литви звернувся до країн Заходу через можливу участь росіян та білорусів в Олімпіаді
Фото: ОП

Як пише Delfi, за словами президента Литви, подібні обговорення щодо участі у змаганнях країн-агресорів є спробою “провести російських та білоруських спортсменів на міжнародну арену через чорний хід”, що, за словами президента, суперечить позиції Литви.

“Я вважаю, що це непослідовна позиція. Якщо ми весь час говорили, що одним із засобів впливу на поведінку росії та її суспільства є ізоляція рф в культурній, економічній, соціальній та політичній сферах, то, безперечно, такі дії чи спроби представників самих західних” співтовариств – виводити російських чи білоруських спортсменів на міжнародну арену через чорний хід – суперечать нашим принципам, суперечать нашому бажанню зупинити цю війну”, – сказав президент Литви.

“Я думаю, що демократичний світ має дуже серйозно замислитися над тим, чи є сенс брати участь в Олімпіаді, маючи на увазі такі зусилля”, – зазначив Науседа.

25 січня Міжнародний олімпійський комітет закликав спортивні федерації допустити російських та білоруських спортсменів на змагання в нейтральному статусі, якщо вони дотримаються певних умов.

У МОК зазначили, що “жодному спортсмену не можна перешкоджати брати участь у змаганнях лише через його паспорт”.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк після цього заявив, що МОК є “пропагандистом війни”. А міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернув увагу на те, що багато російських олімпійців мають зв’язки з військовими, зокрема виступають за спортивні клуби, підвідомчі Міноборони.

Відтак, Україна бойкотуватиме Олімпіаду-2024 в разі допуску росіян та білорусів.

Міністр спорту Польщі Каміль Бортнічук заявив, що Польща та інші країни можуть висунути ультиматум МОК, якщо росіян і білорусів допустять на Олімпіаду-2024.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.