Влада міста на Хмельниччині відмовилася зносити пам’ятник співробітнику НКВС

У лютому цього року у Славуті невідомі вже знесли одне з погрудь, встановлених на честь Антона Одухи.

29.08.2022
Влада міста на Хмельниччині відмовилася зносити пам’ятник співробітнику НКВС

Влада міста Славута на Хмельниччині відмовляється знести погруддя енкаведисту Антону Одусі, встановлене біля краєзнавчого музею. Про це йдеться у повідомленні громадської організації «Декомунізація.Україна».

Як зазначається у відповіді Славутської міськради на запит організації щодо демонтажу цього погруддя, топоніми на честь Антона Одухи не підлягають обов’язковій заміні. Свою відмову зносити пам’ятник у Славутській міськраді аргументували і тим, що Антон Одуха під час Другої світової війни воював за звільнення міста від нацистських загарбників. Водночас до уваги не береться той факт, що Одуха, згідно з історичними даними, катував та вбивав військових Української повстанської армії.

«Відповідно до закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів», а також роз’яснень Українського інституту національної пам’яті, топоніми, пов’язані з Антоном Одухою, не містять обмежень, встановлених чинним законодавством України, оскільки пов’язані з опором та вигнанням з України нацистських окупантів», – йдеться у відповіді.

Також там зазначено, що руйнування об’єктів культурної спадщини передбачає кримінальну відповідальність.

Зазначимо, що уродженець Шепетівського району Антон Одуха у 30-х роках був співробітником радянських органів державної безпеки та служив у військах НКВС. Під час Другої світової війни став партизаном. Відомо, що партизанські загони Одухи знищували військових УПА.

«Загони Одухи сумновідомі своєю жорстокістю та вбивали мирне українське населення на Волині, а сам Антон Одуха особисто вбивав та жорстоко катував вояків УПА. То чи не окупантів чекає міський голова Славути?» – йдеться у дописі громадської організації.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.