Благодійник з Польщі викупив документ для українців з прізвищами НКВДистів Дрогобича

В Україну повернули унікальне історичне джерело: домову книгу 1939-1941 років, в якій вписані мешканці будинку № 2 на вулиці Карпатській в Дрогобичі.

01.03.2024
Благодійник з Польщі викупив документ для українців з прізвищами НКВДистів Дрогобича

Музей садиба Франка спільно із міжнародними партнерами повернула в Україну унікальне джерело, повідомляє Lviv.media.

Польський благодійник Матеуш Дерлікєвіч власним коштом викупив книгу на торгах за ціною, що майже у 20 разів перевищила стартову та подарував музею в Нагуєвичах. Свій вчинок поляк пояснив тим, що робить це для того, аби українці не думали, що всі поляки такі самі, як учасники прикордонних акцій протесту.

“Домову книгу кагебістів з вулиці Карпатської в Дрогобичі 1940-41 рр. Дякуємо Mateusz Derlikiewicz за декомунізацію Франкового Каліфорнії. Вже скоро опублікуємо усіх хто жив на Карпатській з числа КГБ і паралельно розстрілював мирний народ або працював на освободітєлєй. Вперше офіційно викуплено рукопис з аукціону алегро. Далі буде”, – зазначив директор Державного історико-культурного заповідника “Нагуєвичі” Богдан Лазорак.

 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.