У Харкові затримали проросійського блогера, який видавав себе за журналіста

Він має громадянство однієї з країн Латинської Америки, але вже декілька років проживає у Харкові.

05.05.2023
У Харкові затримали проросійського блогера, який видавав себе за журналіста

Служба безпеки затримала у Харкові іноземного блогера, який, за даними слідства, публічно виправдовував збройну агресію РФ та поширював фейки про війну в Україні. Про це повідомляє пресслужба відомства. За словами джерел LIGA.net у правоохоронних органах, йдеться про латиноамериканця Гонсало Ліру, проросійського блогера, який “видає себе за журналіста”.

Після початку повномасштабного вторгнення блогер одним з перших підтримав російських загарбників та героїзував їхні воєнні злочини. Також він займався дискредитацією вищого військово-політичного керівництва та Сил оборони України, стверджують у СБУ.

“Задокументовано, що навесні минулого року він особисто фільмував провокаційні відео, в яких намагався фіксувати обличчя українських захисників та ображав їх”, – йдеться у повідомленні.

Свої стріми блогер публікував на двох власних каналах в YouTube і Telegram із загальною аудиторією майже 300 000 підписників.

Крім того, у своїх коментарях він заперечував факти російських ракетних ударів по українських містах та масових вбивств росіянами мирних людей, зазначили в СБУ.

Там повідомили, що під час обшуків за адресою проживання фігуранта виявлено мобільні телефони та комп’ютер із доказами незаконної діяльності. Експертизи підтвердили факти злочинних дій іноземного блогера.

Наразі йому повідомлено про підозру у виготовленні та поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії рф проти України, вчиненому повторно.

Суд обрав Гонсало Лірі міру запобіжного заходу ˗ тримання під вартою.

Джерело видання зазначило, що його “включки” та “відосики” активно тиражують російські пропагандистські ЗМІ. “Він постійно цитується російськими медіа і дуже влучно доповнює картину брехні, яку формує Кремль”, – сказав співрозмовник.

Про зникнення у Харкові “відомого режисера, письменника та відеоблогера” Гонсало Ліру написало у Twitter МЗС РФ. Там висловили сподівання, що з ним “все добре”.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.