Понад 60% українців планують повернутися з Польщі додому – опитування

З них 35% – найближчим часом.

31.05.2023
Понад 60% українців планують повернутися з Польщі додому – опитування

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна повідомив директор департаменту міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Марцін Колодзейчик, посилаючись на дані соціологічного дослідження “Громадяни України на польському ринку праці. Нові виклики і перспективи”.

Дослідники зауважили, що 62% опитаних планують повернутися в Україну в ближчій чи довшій часовій перспективі. Водночас серед воєнних біженців бажання залишитися в Польщі виявили 30%.

Також 50% українців у Польщі заявили про намір подавати документи на отримання посвідки на проживання. Тим часом як 29% не планують подавати документи на отримання статусу тимчасового або постійного проживання чи резидента.

Серед воєнних біженців також нижчий відсоток охочих отримати польське громадянство: 26% респондентів відповіли «скоріше ні» – 26%, а 18% – «однозначно ні».

Серед стимулів залишитися в Польщі респонденти обрали: «у мене є друзі, знайомі в Польщі», «поляки доброзичливі до громадян України», «Польща є найближчим у культурному плані сусідом», «наші мови схожі», «у Польщі легше знайти роботу».

Тим часом залишитися в Польщі респондентам заважає: «переживання за близьких в Україні», «брак коштів для проживання», «труднощі в пошуку роботи», «труднощі в доступі до медицини», «економічна ситуація в Польщі» та «слабке знання польської мови» (останнє обрали 10% відсотків довоєнних мігрантів та 25% воєнних біженців).

Зазначимо, 60% опитаних становлять довоєнні мігранти, 40% – воєнні біженці після 24 лютого 2022 року.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.