НАБУ завершило розслідування у справі Дубневича про розкрадання газу на 2,1 млрд грн

НАБУ та САП завершили розслідування щодо чинного нардепа у справі про незаконне заволодіння природним газом та незаконній реалізації його на суму 2,1 мільярда.

14.08.2024
НАБУ завершило розслідування у справі Дубневича про розкрадання газу на 2,1 млрд грн

Про це повідомляє пресслужба НАБУ. За інформацією ЕП, слідство завершено щодо нардепа Ярослава Дубневича від депутатської групи “За майбутнє”. Він є шостим підозрюваним у межах цієї справи.

“Як встановило слідство, підконтрольні нардепу підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ (Львівська обл.) уклали низку угод про закупівлю в НАК “Нафтогаз України” природного газу для виробництва тепла для населення (впродовж 2013-2017 років – ЕП). З метою здешевлення опалення для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими за ринкові”, – йдеться у повідомленні.

Після заволодіння газом, підприємства пустили його на виробництво електроенергії, яку надалі реалізували за ринковою ціною.

Як повідомляють, унаслідок злочинних дій прибутковість виробництва електроенергії Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ у деякі періоди перевищувала 100% (проти 3-5%, закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг на підставі поданих вказаними ТЕЦ документів та обґрунтувань).

Надалі нардеп легалізовував отримані надприбутки через ТОВ та компаній-нерезидентів, зокрема зареєстрованих у Кіпрській Республіці та на Маршаллових Островах, які пізніше потрапляли до України як інвестиції у Львівську область.

Народний депутат Дубневич також є обвинуваченим у справі НАБУ і САП щодо заволодіння 93 млн грн “Укрзалізниці”.

У НАБУ зазначають, що Справа Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ є однією з найскладніших справ у сфері економіки в історії НАБУ і САП. Загальний обсяг матеріалів слідства перевищує 350 томів. До 9 іноземних юрисдикцій, серед яких Швейцарська Конфедерація, Сполучені Штати Америки, Республіка Кіпр, Латвійська Республіка, Словацька Республіка, Канада, Республіка Маршаллові Острови, надіслано 17 запитів про міжнародно-правову допомогу, а відповідь на деякі з них довелося чекати до двох років.

Крім того, завдяки співпраці з іноземними колегами однієї з країн Європи вдалося відстежити та накласти арешт на кошти у розмірі 2,3 млн євро, які вніс на рахунок один із членів сім’ї народного депутата.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.