На Тернопільщині у колишній в’язниці знайшли написи упівців

У колишній в’язниці в Залізцях Тернопільської області на стіні знайшли написи, які були залишені упівцями. Їхні малюнки тепер досліджують працівники краєзнавчого музею.

04.10.2023
На Тернопільщині у колишній в’язниці знайшли написи упівців

Про це Суспільному розповів директор Залозецького краєзнавчого музею Василь Ільчишин.

“Залозецької в’язниця діяла від 1940, аж по 1960 роки. Тут десятки було замордованих, закатованих людей ОУН, УПА, а також їх родичів. Тіла їх досі не знайдені”, — каже Василь Ільчишин.

Коли працівники музею прибирали та проводили ремонт в камерах колишньої в’язниці, то знайшли на стінах написи.

У камері є також написи, які працівники музею поки не можуть прочитати.

“Є вишкрябані на стіні. Є літера “А”. Ці всі написи ми не чіпаємо, бо їх треба одразу консервувати, щоб вони не обсипалися”, — розповів Василь Ільчишин.

Також на стіні камери є отвори, які можуть бути слідами від куль.

“Невідомо, чи сліди точно від пострілів. Ми маємо лише інформацію, що багато хто з в’язнів був розстріляний. Їх розстрілювали в підвалах, щоб приховати звуки пострілів”.

Краєзнавець Михайло Горішній понад 10 років досліджує з архівів кримінальні справи в’язнів Залозецької тюрми. Він каже, в цьому приміщенні на допитах та тортурах перебували переважно зв’язкові УПА, а також їхні симпатики:

“Повстанці рідко попадали живими в руки НКВС. Коли привозили вбитих повстанців із полів, з лісів навколишніх, то їхні тіла виставляли на показ під будинком. Для того, щоб налякати людей”.

В архіві СБУ краєзнавці знайшли понад 100 особових справ, які стосуються Залізців. Наразі з них опрацювали 17.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.