Музею на Тернопільщині передали повстанський архів

Шумському краєзнавчому музею передали повстанський архів, який був знайдений у 2011 році в піддашші церкви села Кордишів. Це речі упівців і документи підпілля ОУН-УПА, датовані 1943-1945 роками.

21.03.2024
Музею на Тернопільщині передали повстанський архів

Про це Суспільному розповів краєзнавець, начальник відділу Тернопільського обласного центру дозвілля “Терноцвіт” Анатолій Лукащук.

“У 2011 році проводили ремонт церкви в селі Кордишів. І коли розбирали покрівлю, під одним із піддашшя виявили таку незвичайну знахідку. Перше, що там побачили — це граната, яка лежала між бляхою та латою. Чека в неї вже перегнила, один необережний рух і це могло мати плачевні наслідки. Викликали працівників ДСНС, вони забрали гранату і знайшли ще одну. Після цього майстри, які проводили ремонт, змогли спуститися в піддашшя та знайшли там скриню”, – йдеться у повідомленні.

У скрині знайшли чимало особистих речей упівців: 4 матраци, подушки, шинелі, пілотки — деякі солдатів Червоної Армії, одна — чеського зразка. Шинелі були порізані, бо їх упівці використовували для пошиття рукавиць, для прокладок у чоботи. Також виявлений “спенсер”, так на Волині називали своєрідний піджак. На ньому був тризуб ручної роботи.

Також знайшли наказ крайового провідника ОУН Бориса Буруна від 10 січня 1943 року. У ньому є інформація щодо дисципліни в Організації Українських Націоналістів та дотримання.

Серед документів була Резолюція першого установчого з’їзду НВРО — Народно-визвольної революційної організації. Документ датується 17-18 липня 1944 роком. Усі документи були добре збережені.

В одному з блоків документів були листівки підпілля ОУН, які передавали з рук в руки, від хати до хати. До слова, також знайшли передруки часописів. До прикладу, підпільний гумористичний журнал “Український перець”, журнали “Спис повстанця”. Збереглися блокноти упівців, вирізки з українських та іноземних газет.

Тепер усі документи та речі з криївки в Кордишеві будуть у постійно діючій експозиції Шумського краєзнавчого музею.

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.