На Львівщині демонтували черговий радянський пам’ятник

Символу радянщини позбулись у селі Зав’язанці Мостиської громади Яворівського району.

11.05.2023
На Львівщині демонтували черговий радянський пам’ятник

На Львівщині демонтували черговий радянський пам’ятник. Про це повідомив радник голови Львівської ОВА Олег Радик, який поширив фото і відео демонтажу в селі Зав’язанці на Мостищині.

Додамо, що перша письмова згадка про село Зав’язанці датована 1446 р. За усною легендою, село начебто існувало ще в XII—XIV ст. Колись село називалося (пол. Laszki) Ляшки, а сучасна могла походити від того, що місцеве селянство, маючи маленьку фортецю, згуртувалося проти польської окупації після 1340 р. і боролося з нею. Якось селяни оточили досить численний польський загін і разом із мешканцями сусідніх сіл Острожця і Хлиплів «зав’язали» його у петлю, тобто задушили. Отже, Ляшки-Зав’язані. Зав’язанецькі селяни брали активну участь у визвольній боротьбі Богдана Хмельницького. Було багато добровольців у козацькі загони. На початку села, на горбочку,- рештки невеличкої фортеці начебто XIV—XVI ст. дають підстави твердити, що вона побудована за оборонними правилами тих часів.

Нагадаємо, нещодавно на Мостищині демонтували плити на кладовищі радянських солдатів, поховання перенесуть з центру міста.

 

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.