Допрем’єрний показ фільму «Довбуш» відбувся у Львові

У широкий прокат кінострічка вийде уже 24 серпня, у День Незалежності України. Напередодні великого старту у Львові фільм представили його творці: режисер Олесь Санін, продюсер Максим Асадчий, актори Олексій Гнатковський, Ростислав Держипільський, Дарина Плахтій та інші.

22.08.2023
Допрем’єрний показ фільму «Довбуш» відбувся у Львові

Як повідомляє пресслужба Львівської ОВА, прем’єра «Довбуша» у Львові – це частина великого всеукраїнського промотуру, що охопить понад 13 міст України.

Фільм уже представили в Івано-Франківську та на Одеському кінофестивалі, який цьогоріч перенесли до Чернівців.

Одночасно з Україною стрічку покажуть 24 серпня у країнах Балтії, Чехії, Словаччині, Німеччині, Південній Кореї та Ізраїлі.

«У процесі підготовки до знімання, ми вивчали історію, побут, костюми, політичну ситуацію того часу. Ми щиро сподіваємося, що картина припаде до душі глядачам, адже в ній поєднані і кохання, і зради, перегони, бійки, покаяння. Головні ролі виконують українські та польські актори. Частину прибутку з проданих квитків скеровуємо на 68-му окрему бригаду ім. Олекси Довбуша. Одразу після показу у Львові ми поїдемо в госпіталі до наших військових, де покажемо їм цей фільм. Для нас це вже особиста історія, адже частина знімальної групи зараз служить в лавах ЗСУ, на жаль, є втрати. В памʼять про них ми даруватимемо оплески після показу кінострічки», – розповів режисер кінострічки Сергій Санін.

Стрічка «Довбуш» розповідає про ватажка опришків, національного героя, який разом зі своєю ватагою виборював право жити вільно на своїй землі. Його історія розгортається на початку 18 століття.

Зйомки розпочались ще у 2018 році. На картину витратили понад 90 мільйонів гривень, що є рекордом в історії українського кіно.

«Ми дякуємо творцям за чудовий фільм, покликаний плекати любов до свого кіномистецтва, своєї культури та історії. Маємо бути горді за свою країну, чи то у Львові, чи то в Донецьку чи в Криму. Впевнений, що ця кінострічка сподобається глядачам та увійде до золотого фонду українського кіномистецтва», – зауважив заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко.

Картина відтворює унікальну атмосферу, в якій жив та боровся Олекса Довбуш. Майстерне відтворення дійсності стало можливим не лише завдяки фольклорним експедиціям у Карпатах, а й консультаціям істориків, етнографів, працівників музеїв України, священників, експертів з геральдики, експертів з історії зброї, реконструкторів історичних битв.

Команда проєкту відроджувала ремесла та реставрувала унікальні техніки бою, вивчала музичну, матеріальну і нематеріальну культуру часу, в якому розгортаються події фільму. До початку знімання творці фільму ретельно вивчали добу, в якій жив Олекса Довбуш. Джерелами стали польські та українські архівні документи, безліч літератури та історичних монографій.

В межах промотуру також відбувся перформанс біля Оперного театру у Львові, де представили автентичні карети та зброю, які використовували у фільмі. Його мета – збір коштів для 68-ї окремої бригади ім. О. Довбуша. Саме ця бригада, яка має ім’я ватажка, першою побачила фільм. Влаштував бійцям показ автор та режисер стрічки Олесь Санін.

 

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.