Будівля пошти на Львівщині стане пам’яткою архітектури

Шестиповерхова будівля пошти у Бориславі, якій майже 100 років, внесуть до переліку пам’яток місцевого значення.

09.08.2023
Будівля пошти на Львівщині стане пам’яткою архітектури

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

З ініціативою надати будівлі пам’яткоохоронний статус виступила Бориславська міська рада. Вона й подала об’єкт на розгляд консультативної ради при департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА. На засіданні 8 серпня члени цієї ради підтримали цю пропозицію.

«Ця пам’ятка взагалі вартує національного значення. Приклад модернізму, але вирішений симетрично. Це просто унікальне композиційне рішення, на яке всі звертають увагу. Цей об’єкт треба популяризувати, і це справді добра візитівка для Борислава», – прокоментував архітектор, завідувач кафедри архітектури та реставрації Львівської політехніки Микола Бевз.

Тепер до кінця 2023 року мерія Борислава має виготовити облікову документацію на будівлю, після чого обласний департамент архітектури відправить пакет документів на погодження в Міністерство культури та інформаційної політики. Лише воно остаточно внесе об’єкт до Державного реєстру пам’яток місцевого значення.

Шестиповерхова будівля пошти розташована у Бориславі на вул. Данила Галицького, 32. Її збудували у 1930 році в стилі функціоналізму за проектом архітектора Вітольда Мінкєвіча.

Це був перший у місті адміністративно-житловий багатоповерховий будинок, який звели спеціально для розміщення пошти та проживання її працівників. Адже діюче на той час поштове приміщення вже не справлялось із величезним об’ємом кореспонденції, що надходила та відправлялась до Борислава – нафтової столиці Європи, якій на початку XX століття належало 5% світового нафтовидобутку.

Будівля оздоблена вітражем, на якому зображений меридіанний круг, стрілки якого вказують на сторони світу O-W, N-Z, а також способи доставки пошти: голуби, залізниця, автомобіль та пароплав.

 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.