Історичну віллу “Ломниця” у Львові виставили на продаж

Вілла «ŁOMNICA» споруджена на початку ХХ століття в стилі романтичного історизму, за яку безуспішно боролися десятки агенцій міста та бажаючих. Після тривалих перемовин та юридичних процедур, вілла нарешті відновила свою цілісність як об’єкт нерухомості та виставлена на продаж.

29.03.2024
Історичну віллу “Ломниця” у Львові виставили на продаж

Як повідомили у Спадщина.UA / Heritage.UA, вілла «ŁOMNICA» — одна із найцікавіших та найбажаніших приватних вілл Львова, яка споруджена на історичній ділянці «Вулька» в тодішній елітній заміській зоні забудови — на території поселення, закладеного ще у XVII столітті над Вулецьким Потоком.

Віллу збудували у 1910-1911 роках за штампом архітектора Кароля Турковського на спільне замовлення Яна Пфайфера та Станіслава Ревуцького. А в 1927-1929 роках її реконструювали для ймовірного майбутнього проживання сімей трьох синів Ревуцького. Внаслідок цього вілла отримала три окремі входи та три планувально незалежні квартири,  як і можливість автономного використання трьох рівнів об’єкту та величезного льоху у цокольному рівні

“Тут ніколи не проводили звичний в часи УРСР капітальний ремонт, відтак у віллі збереглося вкрай багато автентичних деталей: розкішні забіжні сходи з точеними балясинами та перилами, старовинна дверна та віконна столярка з латунною фурнітурою, рідні ґратки, водостічні труби та подекуди — старі печі та система опалення! Вілла височить як основна архітектурна домінанта на крутому схилі, досконало вписана в місцевий рельєф, де колись був величезний фруктовий сад, а сьогодні — майже історичний парк, схований від людського ока та з десятками багатолітніх дерев”, – зазначили у повідомленні.

Відтак, і свою назву, за однією із версій, вілла отримала як інспірація від Ломницького Штиту — другої за висотою вершини у Високих Татрах на території Словаччини, що походить від потоку Ломниця. За іншою ж версією найменування вілли походить від назви річки Лімниця, що тече в межах Калуського і Івано-Франківського районів Івано-Франківської області та є правою притокою Дністра. На початок ХХ століття назва «Ломниця» була поширена і серед вілл та садибних будинків у Закопаному, де в той час також вели активну житлова забудова.

Вілла знаходиться за адресою вул. Сахарова, 62А у Львові. Загальна площа будівлі – 407 кв.м. (може бути збільшена до 600 кв.м. шляхом влаштування експлуатованого горища). Площа земельної ділянки для обслуговування маєтку – 30 сотих (в користуванні ОСББ).

Усі деталі стосовно вілли можна отримати за телефоном 067 340 02 46, Ганна Гаврилів.

На період пошуку нового власника планують проводити організовані групові екскурсії для всіх бажаючих спільно з істориком архітектури Тетяною Казанцевою. Перша планова екскурсія відбудеться в неділю, 7 квітня об 11:00.  Зареєструватись на екскурсію можна за телефоном +380676741339, Юлія Корицька – Голуб.

 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.