За рік на Львівщині відреставрували шість найцінніших пам’яток архітектури

У 2023 році обсяг фінансування обласної програми «Охорони, збереження і популяризації історико-культурної спадщини» становив 16 мільйонів 200 тисяч гривень.

15.02.2024
За рік на Львівщині відреставрували шість найцінніших пам’яток архітектури

За ці кошти у 2023 році завершили реставрацію шести об’єктів, серед яких пам’ятки національного значення. Про це повідомили під час брифінгу в Офіційному медіацентрі при Львівській ОВА.

«Попри воєнний стан, торік в області нам вдалося провести реставраційні роботи на 6 об’єктах культурної спадщини. У планах на 2024 рік – продовжити відновлювати місцеві пам’ятки архітектури. Розуміємо, що є обмеження видатків, що стосуються реставрації, але сподіваємося, нам вдасться цьогоріч залучили 13 млн гривень на виконання робіт на не менш важливих об’єктах. Йдеться про дерев’яну церкву Богоявлення Господнього у селі Кугаїв та дерев’яну церкву Успіння Пресвятої Богородиці, яка є пам’яткою національного значення у селі Кліцько. Ці два об’єкти були збудовані ще у 17 столітті», – розповіла директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

Одним з пріоритетних об’єктів до реставрації у 2023 році стала дерев’яна церква Св. Михаїла в селі Ісаї. У цьому році там також мають завершити реставрацію стінопису. Детальніше за посиланням.

Незважаючи на давній час спорудження святині, тут збереглася не тільки архітектура, але й весь мистецький ансамбль: стінописи, іконостас, хоругви 18 століття, автентичні замки та кенотаф. Є також вигравійований самим архітектором Іллею Пантелеймоном напис на брусі.

«У церкві збереглися ікони відомих художників кінця 19 століття Івана та Василя Чайок, створені у 1897 році. А хоругви, знайдені у 2015 році, були відреставровані студентами Академії мистецтв, і зараз зберігаються у фондах Національного музею ім. Андрея Шептицького у Львові. Розпис храму починається ззовні, з розпису порталу: на дверях церкви з західної сторони бачимо зображення Архистратига Михаїла і два зображення апостолів Петра і Павла. Вся площа церкви всередині також є розписана. Оскільки пам’ятка дуже довго замокала, бруси були вологі, а зараз все висихає – дерево зменшується в об’ємі – то почалося лущення фарбового шару. Відтак, хоча церква виведена з аварійного стану, її стінопис перебуває в гострому аварійному стані і вимагає якщо не повної реставрації, то принаймні консерваційних заходів», – зазначив художник-реставратор вищої категорії Олег Рішняк.

Отож, торік за підтримки департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА вдалось завершити реставраційні роботи на таких об’єктах:

Дерев’яна церква Св. Михаїла у селі Ісаї на Самбірщині. Це одна з найдавніших дерев’яних церков на Львівщині, датована 1663 роком. На її реставрацію виділили 2 млн 796 тисяч гривень;

Дерев’яна церква Собор Пресвятої Богородиці у селі Заболотці на Золочівщині. Це пам’ятка національного значення, датована 1746 роком. На її утримання скерували 5 млн 461 тисяч гривень з обласного бюджету та ще 200 тисяч – з місцевого;

-Пам’ятник Маркіяну Шашкевичу у селі Підлисся Золочівського району. Це пам’ятка монументального мистецтва, встановлена у 1911 році. На реставраційні роботи скерували 433 тисячі гривень;

Окрім цього, в межах програми продовжили реставрацію на архітектурних пам’ятках:

-Дзвіниця дерев’яної церкви Воздвиження Чесного Хреста у Дрогобичі 1661 року. На це скерували майже мільйон гривень;

Дерев’яна церква Св. Юра у Дрогобичі, датована 1678 роком. Пам’ятка входить до світової спадщини ЮНЕСКО. На її відновлення скерували 2 млн з обласного бюджету та 300 тис. – з місцевого;

-Будівля Празького банку у місті Броди Золочівського району. На пам’ятку архітектури місцевого значення у вигляді субвенції з обласного бюджету виділили 4 млн (уже профінансували 2 млн 715 тис. гривень);

-У дерев’яній церкві Собору Пресвятої Богородиці у селі Пикуловичі Львівського району встановили пожежну сигналізацію та блискавкозахист. Це обійшлося у 155 тисяч гривень з обласного бюджету.

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.