Брезіцькі хочуть відсудити 1,5 млн грн за демонтаж самобуду у Львові

Альтанку на вул. Тарнавського збудували без жодних дозволів, тому міськрада ще три роки тому її демонтувала.

27.02.2024
Брезіцькі хочуть відсудити 1,5 млн грн за демонтаж самобуду у Львові

У Галицькому районному суді слухають дві окремі справи про відшкодування збитків через демонтаж однієї альтанки. Одна заявниця оцінила завдану шкоду у понад 800 тис. грн, а інша – у понад 600 тис. грн, повідомили у юридичному департаменті ЛМР.

За даними мерії, на момент демонтажу споруди, за інформацією ЛКП «Рембуд», її оціночна вартість була в десятки разів нижчою, а кошторисна документація, яка долучена до матеріалів справ, суттєво завищена.

“Альтанку, що була зведена без жодного дозволу в історичному ареалі Львова на землях комунальної власності, демонтували ще у жовтні 2020 року, відповідно до рішення виконкому. Для її будівництва, як вбачається з інформації ЛКП «Рембуд» та фотофіксації, використали звичайні  матеріали – цеглу, балки, пінопласт.

А через три роки дві заявниці – Галина Б. та Наталія Г. – оцінили цю альтанку у 841 тис. грн та 632 тис. грн відповідно. Для прикладу, в кошторисних розрахунках позивачки вказали, що для зведення альтанки використовували гарячекатану арматурну сталь, вартістю 14,3 тис. грн, влаштували камін-грубку, вартістю 22,4 тис. грн, камінні дверцята за 15,3 тис. грн. Здійснили утеплення фасаду мінеральними плитами, вартістю 32 тис. грн. Також вказано про встановлення алюмінієвої розсувної конструкції Reynaers, вартістю 180,2 тис. грн та склопакетів за 211,1 тис. грн тощо.

Більшість робіт і матеріалів, які зазначені у документації, подані з суттєво завищеною вартістю. Або й взагалі не використовувались для такого виду робіт”, – йдеться у повідомленні.

За даними Zaxid.net, у Львівської громади майже 1,5 млн грн хоче відсудити родина екс-кандидата в мери Львова Назарія Брезіцького. Йдеться про незаконну альтанку, зведену у 2020 році на вул. Тарнавського, 71. Її звела родина Назарія Брезіцького, його матері Галині належить квартира у віллі, що розташована поруч із самобудом. Водночас земля під альтанкою належить громаді Львова.

8 жовтня 2020 року самобуд почали демонтовувати, проте призупинили. Після цього у п’ятницю, 9 жовтня, виконком Львівської міськради прийняв рішення про примусовий демонтаж споруди, а відтак, самобуд знесли.

Пізінше Галина Брезіцька намагалась оскаржити в суді рішення виконкому про демонтаж, у вересні 2021 року Львівський окружний адмінсуд її позов задовольнив та визнав рішення виконавчого комітету протиправним.

Через понад три роки власниці квартир у віллі на вул. Тарнавського, 71 Галина Брезіцька і Наталія Громова звернулись у Галицький районний суд із позовами про відшкодування збитків через демонтаж альтанки. Наталія Громова оцінила збитки в 841,3 тис. грн, а Галина Брезіцька – в понад 600 тис. грн.

До слова, родина Назарія Брезіцького фігурує також у ще одному скандальному будівництві – фірма матері Брезіцького зводить самобуд біля ринку «Добробут» у центрі Львова. Поліція порушила справу через незаконне оформлення права власності на неіснуючу будівлю біля ринку «Добробут», однак згодом суд підтвердив законність цього будівництва.

До слова, будівля на вул. Генерала Тарнавського, 71 є пам’яткою архітектури місцевого значення. Вілла збудована у стилі класицизм у 1913-1922 роках.

 

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.