1 чи 14 жовтня?

Можливо я чогось не розумію – не буду заперечувати, але з документу, який фіксує «дату створення УПА» бачу наступне.

02.10.2023
1 чи 14 жовтня?

1. 14-те жовтня «визнане» такою датою. Без жодного наведення якоїсь події, рішення, документу, датованих саме 14-м жовтня 1942 р., які давали би підставу говорити, що УПА створена саме 14.10.42 р., а не 13-го чи 15-го.

2. Підставою для «визнання» дати є «створення у місяці жовтні перших загонів». Без жодної конкретної дати – лише місяць.

3. Звʼязок між козацькою традицією шанування Покрова Богородиці та «визнанням» саме цього дня, коли святкували у той час Покрова – «святковим днем УПА» – прямо вказаний у постанові. Відтак немає підстав стверджувати, що це святкування «не має ніякого звʼязку з релігійним» (що можна прочитати у деяких дописувачів).

4. Якщо бути коректними, то козаки у 17-18 століттях святкували Покрову 1 жовтня старого стилю – що тоді відповідало 10-му та 11-му жовтня нового стилю. Отже козаки НІЯК не могли святкувати Покрову 14-го жовтня – ані за старим, ані за новим календарем.

5. Найбільш дивно читати критику сьогоднішнього святкування від тих, хто безкомпромісно ще менше року тому таврував Різдво 7-го січня, як «чуже святкування» і вимагав «святкувати з цивілізованим світом». Єдине пояснення у мене – партійна логіка перемагає звичайну.

6. Церква ухвалила рішення про реформу для ЦЕРКОВНОГО календаря. А коли відзначати світські дати – нехай вирішує суспільство. Однак у дискусіях навколо цього все ж варто оперувати фактами й логікою, а не емоціями та партійною доцільністю.

P.S. Чим далі, тим анекдот про те, що коли на кремль будуть прибивати тризуб, обовʼязково хтось критикуватиме, що криво прибили – все менше здається анекдотом.

Євстратій Зоря, Митрополит ПЦУ

Джерело

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.