Вслід за борщем надбанням ЮНЕСКО може стати яворівський пиріг

Зараз займаються популяризацією страви, щоб зробити її відомою на весь світ.

06.10.2022
Вслід за борщем надбанням ЮНЕСКО може стати яворівський пиріг
Приготування яворівського пирога

У Львівській ОВА взялися за промоцію яворівського пирога.

За словами керівниці управління туризму та курортів Наталі Табаки, локальні страви мають працювати на економіку регіону.

“Ми прагнемо, щоб яворівський пиріг був у меню провідних ресторанів області”, – каже жінка.

Страва вже включена до переліку нематеріальної спадщини України, але її хочуть зробити й надбанням ЮНЕСКО.

Яворівський пиріг – це галицька страва з дріжджового тіста, картоплі та гречки.

Традиційним рецептом приготування поділився шеф-кухар Петро Сподарик. Він пам’ятає його з дитинства, адже бабуся кулінара випікала цей пиріг щонеділі.

Для тіста: 250 мл молока, 50 г дріжджів, 1 яйце, пучка солі, 0,5 кг муки. Для начинки: 1,5 кг картоплі, 300 г гречки, 100–150 мл олії (або сала), 2 великі цибулини, сіль та перець до смаку.

Готуємо тісто. Пів пачки дріжджів розчинити у теплому молоці, додати муку, сіль, яйце, і замісити тісто (м’якше, ніж на вареники). Поставити в тепле місце на 15 хв.

Готуємо мастигу (засмажку). Нарізати сало дрібними шматками, підсмажити до золотистого кольору, додати нарізану цибулю і довести її до готовності (в піст засмажували на олії).

Готуємо начинку. Картоплю зварити, відцідити й відразу пом’яти (на пюре). Промиту гречку, сіль і перець перем’яти з картоплею. Додати засмажку і ще раз перем’яти.

Тонко розкачати тісто, посередині викласти гарячу начинку, яку повністю загорнути краями тіста. У змащену олією братванку викласти сформований пиріг, зверху помастити збитим яйцем і проколоти в кількох місцях виделкою.

Пекти 45–60 хв. Гарячий пиріг перевернути на стільницю, накрити лляним рушником, покласти дощечку і зверху щось тяжке (3 кг), щоб потім не відставала шкірка. Витримати до 15 хв і подавати на стіл зі сметаною та сиром, борщем або мачанкою.

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.