ЄС зможе використати заморожені російські активи для відбудови України — Bloomberg

Країни Європейського Союзу мають законні повноваження тимчасово залучити щонайменше € 33,8 мільярда активів російського центрального банку на відбудову України.

26.01.2023
ЄС зможе використати заморожені російські активи для відбудови України — Bloomberg
Фото: умовне

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на власні джерела.

За даними співрозмовників видання, юридична служба Ради Європи заявила дипломатам, що такий план можливий, якщо не буде повної експропріації активів, і за певних умов. Однією з умов є те, що основну суму активів і відсотки колись повернуть росії.

Така пропозиція є суперечливою і перебуває на попередній стадії обговорення, пише Bloomberg. Європейські чиновники вважають, що подібний крок треба узгодити з країнами «Великої сімки».

Виконавчий орган ЄС попередив, що ухвалити рішення буде важко, доки не зʼясують обсяг активів, які можна використати, а першим кроком буде їхнє виявлення. Деякі оцінки свідчать про те, що активи російського Центрального банку, заморожені за кордоном, становлять $ 300 мільярдів. 

Європейські посадовці підрахували, що приблизно € 33,8 мільярда з них лежить на депозитах у ЄС, хоча ця цифра не остаточна.

Євросоюз розглядає можливість обʼєднання активів на рівні ЄС або на міжнародному, щоб отримати прибуток, який можуть витратити на відбудову України.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.