Зеленський відповів на петицію про заборону імпорту російських книг

Він стверджує, що існує «низка застережень» щодо підписання цього закону.

20.06.2023
Зеленський відповів на петицію про заборону імпорту російських книг

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію із закликом невідкладно підписати закон про заборону ввезення та розповсюдження видавничої продукції росії. Про це йдеться у відповіді на петицію, яка набрала понад 25 тисяч необхідних підписів.

«Зокрема, Міністерством юстиції України було запропоновано застосувати до згаданого закону право вето, оскільки закладені в ньому норми щодо ввезення та розповсюдження видавничої продукції, випущеної у світ мовою держави-агресора, матимуть ознаки невідповідності частині третій статті 10 та частині другій статті 24 Конституції України», – уточнив він.

Зеленський зазначив, що МЗС України, підтримуючи необхідність розробки та запровадження законодавчих механізмів, які б унеможливлювали поширення на території України видавничої продукції, що містить наративи російської пропаганди як частини агресії рф проти України, дезінформації та маніпуляції для дестабілізації політичної ситуації в Україні, державах-членах ЄС та інших сусідніх країнах, також вважає за доцільне застосувати до закону право вето.

«МЗС зазначило, що у наявній редакції закон не відповідає нормам та стандартам ЄС у сфері прав людини, у тому числі свободи думки, захисту прав національних меншин, заборони дискримінації за мовною ознакою, а тому може ускладнити процес переговорів про вступ України до Європейського Союзу», – заявив президент.

Він зазначив, що віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина поінформувала про направлення цього закону стороні ЄС для надання додаткової оцінки впливу його прийняття на виконання зобов’язань у частині захисту прав національних меншин, у тому числі мовних, у контексті рекомендації Висновку Європейської Комісії щодо заявки України на членство в Європейському Союзі.

Він уточнив, що відповідно до частини третьої статті 102 Конституції України Президент є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та в Організації Північноатлантичного договору.

«З огляду на викладене мною дано доручення Кабінету Міністрів України додатково опрацювати порушене питання з урахуванням думки зацікавлених сторін, позиції ЄС та поінформувати про результати», – заявив Зеленський.

 

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.