З початку року мовний омбудсмен отримав понад півтори тисячі звернень про порушення мовного закону

З Львівської області надійшло всього 25 звернень про порушення.

06.06.2023
З початку року мовний омбудсмен отримав понад півтори тисячі звернень про порушення мовного закону
Фото: умовне

За 5 місяців 2023 року на адресу Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя надійшло 1650 звернень громадян про порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», йдеться на сайті Уповноваженого із захисту державної мови.

Так, 555 звернень стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів, через які здійснюється обслуговування споживачів, 287 звернень — порушень безпосередньо під час обслуговування, 108 – у сфері надання інформації про товари і послуги.

Також громадяни продовжують нарікати на недотримання вимог законодавства щодо мови інформації для загального ознайомлення. За 5 місяців 2023 року надійшло 240 звернень громадян щодо зовнішньої реклами та вивісок.

“Проблемним залишається дотримання законодавства про державну мову в освіті педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти. З початку року до Уповноваженого надійшло 183 звернення громадян”, – йдеться у повідомленні.

Про порушення у сфері охорони здоров’я під час надання послуг у лікарнях, діагностичних центрах та сімейних амбулаторіях, а також отримання інформації від лабораторних центрів недержавною мовою повідомило 76 громадян.

106 звернень громадян стосувалися порушень мовного Закону в органах влади (законодавча, виконавча, судова), 37 – у сфері культури та 83 – у медіа.

Найбільше повідомлень про порушення законодавства про державну мову надійшло з міста Києва (598 звернень), Харківської (249), Одеської (221), Дніпропетровської (133), Київської (73), Миколаївської (32), Запорізької (31) та Львівської (25) областей.

20 звернень надійшло з Полтавської області, 17 – з Сумської, 16 – з Житомирської, по 14 – з Вінницької та Закарпатської областей, по 11 – з Чернігівської та Черкаської, по 10 – з Донецької та Кіровоградської, по 6 – з Херсонської, Хмельницької та Тернопільської, по 4 – з Волинської та Чернівецької та по 2 звернення – з Луганської та Івано-Франківської областей.

Нагадаємо, за 2022 рік уповноважений із захисту державної мови отримав 2846 звернень щодо порушення мовного закону.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.