Депутати на Львівщині закликають, щоб законодавчі ініціативи були спрямовані на захист української мови

28 грудня депутати проголосували за звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України про недопущення прийняття законопроєкту «Про внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах».

29.12.2023
Депутати на Львівщині закликають, щоб законодавчі ініціативи були спрямовані на захист української мови

Депутати Львівської обласної ради обурені змістом проєкту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах. Прикриваючись вимогами європейської інтеграції, Кабінет Міністрів України вніс цей законопроект до Верховної Ради України як нібито такий, що захищає мови національних меншин, повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

«Вважаємо, що прийняття законопроєкту №10288 в останній редакції може поставити під загрозу українську мову в освітянській, культурній та інших галузях суспільного життя. Згідно з Конституцією України, зокрема статтею 10, державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя та на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист мов національних меншин України. У вітчизняному законодавстві є достатньо нормативних актів, які регламентують права нацменшин в Україні. Законопроєкт № 10288 передбачає внесення змін до законів про освіту, мову, видавничу справу та медіа. Ці зміни звужують застосування української мови та послаблюють її захист і, що найнебезпечніше, – після п’ятирічного перехідного періоду дозволяють масштабну русифікацію телебачення, радіомовлення, аудіо- й відеореклами, книговидання та інших галузей. Вважаємо, що законопроєкт ставить за мету не просто знищити всі багаторічні намагання захистити державну мову України, а понизити її в ранзі, наблизивши до мов нацменшин.

Після ухвалення проєкту № 10288 телеканали і радіостанції зможуть здійснювати мовлення українською мовою не 80-90 відсотків ефірного часу, а лише 30 відсотків. Телеканали й радіостанції, які здійснюють мовлення мовами корінних народів та національних меншин (спільнот), одразу зможуть заповнити 25 відсотків ефіру російською, а за кілька років зможуть легально діяти на 70 відсотків російськомовні телеканали й радіостанції, у т.ч. загальнонаціональні. Крім того, саме поняття програми чи фільму українською мовою перетворюється на порожній звук, оскільки у формально україномовних програмах чи фільмах допускається використання інших мов без дублювання або озвучення у будь-яких творах, виступах, виконаннях тощо», – йдеться у зверненні.

Депутати закликають не допустити прийняття цього законопроєкту. Також наполягають, щоб будь-які подальші законодавчі ініціативи були спрямовані на захист і підтримку української мови, культури та історичної спадщини.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.