ЄС успішно відмовляється від російських енергоносіїв

Україна повністю відмовилась від російського газу ще у 2015 році, хоча європейці тоді казали, що це неможливо.

16.02.2023
ЄС успішно відмовляється від російських енергоносіїв
Фото: умовне

Увагу на доповідь Голови ЄК Урсули фон дер Ляйен звернув колишній гендиректор “Оператора газотранспортної системи України” Сергій Макогон. 

Він зазначив, що вражений успіхами ЄС у питанні відмови від російських енергоносіїв.

“…путін припускав, що наша підтримка України не триватиме. Він думав, що через нашу залежність від російської нафти та газу буде легко викупити Європу.  Але й тут він помилився.  Сьогодні, через рік після початку війни, він уже програв розпочату ним енергетичну війну. Ми змінили позицію завдяки надійним партнерам, і результати видно. Дохід росії від продажу газу в Європу скоротився на дві третини. Ліміт цін на нафту означає, що росія щодня втрачає 160 мільйонів євро доходу. Ціни на газ у Європі нині нижчі, ніж до вторгнення росії в Україну, і Європа зараз як ніколи інвестує в чисту енергію та енергетичну незалежність. Розвиваючи відновлювані джерела енергії, ми б’ємо один рекорд за іншим. Минулого року ми вперше виробили більше електроенергії з вітру та сонця, ніж з газу. Завдяки європейській єдності та розумній енергетичній політиці ми витримали тиск росії та звільнилися від нашої енергетичної залежності. Наша економіка сьогодні працює значно краще, ніж прогнозувалося, і на початку тижня ми змогли переглянути наші прогнози зростання в бік підвищення. Навпаки, кремлю доводиться продавати золоті запаси, щоб заповнити прогалини, утворені відсутністю доходів від нафти. Спроба путіна шантажувати Європу енергетикою зазнала повного провалу”, – наводить Макогон фрагмент доповіді Голови ЄК.

Проте, він зауважує, що лише війна змусила європейців відкрити очі на використання путіним енергоносіїв у якості зброї проти Європи.  

“Дуже шкода, що тільки війна дозволила відкрити очі європейців щодо використання росіянами енергії у якості зброї, про що ми говорили ще з початку будівництва першого та другого Північних Потоків та Турецьких Потоків”, – підсумовує він.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.