НАБУ викрило схему розтрати понад 200 млн грн під час видобутку газу

Посадові особи АТ “Укргазвидобування” завдали 211 млн грн збитків через маніпуляції з контрактом на видобуток природного газу.

12.03.2024
НАБУ викрило схему розтрати понад 200 млн грн під час видобутку газу

Правоохоронці повідомили про підозру одному з чинних посадовців АТ “Укргазвидобування” та колишньому співробітнику, які уклали договори щодо видобутку природного газу зі збитками, повідомляє пресслужба НАБУ.

У 2019-2020 рр. АТ “Укргазвидобування” провело конкурс та уклало з компанією-переможницею договір про надання послуг з підвищення видобутку природного газу на родовищах товариства. Мала здійснювати базовий та підвищений видобуток “блакитного палива”. При цьому вартість базового видобутку 1 куб. м газу мала бути в 3-4 рази нижчою за вартість підвищеного видобутку, а обсяг – фіксованим.

Проте, посадові особи АТ “Укргазвидобування” знизили норму базового видобутку природного газу на 750 млн куб. м за 15 років потенційної дії договору, зауважили в НАБУ. Крім того, до договору додали умову, згідно з якою розрахунок помісячних показників базового видобутку протягом терміну дії договору мав спиратися на обсяги такого видобутку товариством протягом 2020 року, які посадові особи АТ “Укргазвидобування” його працівникам заборонили підвищувати.

“Вказані протиправні дії призвели до необґрунтованого та штучного зростання частки газу підвищеного видобутку, за який АТ “Укргазвидобування” мало розраховуватися за значно вищим тарифом. Таким чином, за період з жовтня 2020 року (коли родовища були передані в управління підряднику) до листопада 2023 АТ “Укргазвидобування” заподіяно збитків на суму 211 млн грн”, – йдеться у повідомленні.

У відомстві повідомили, що за таку “схему” відповідальний посадовець АТ “Укргазвидобування” отримав премію у подвійному розмірі місячної зарплати. Надалі, покинувши територію України після початку повномасштабного вторгнення рф, він працевлаштувався керівником з розвитку бізнесу в компанію, яка перемогла у конкурсі.

Наразі йому та одному з чинних посадовців товариства повідомили про підозру.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.