В Івано-Франківську відкрили виставку картин репресованих радянською владою митців

У Музеї мистецтв Прикарпаття в Івано-Франківську 3 серпня відкрили виставку картин репресованих радянською владою митців “Нескорені духом”.

03.08.2023
В Івано-Франківську відкрили виставку картин репресованих радянською владою митців

Як повідомляє “Суспільне”, на виставці представили кількадесят полотен дев’ятьох художників – Петра Обаля, Ярослави Музики, Якова Струхманчука, Зеновія Кецала, Петра Сахра, Охріма Кравченка, Дмитра Нарбута й Опанаса Заливахи.

“Влада не зламала. Вони відсиділи по 10, а хто — і більше років, повернулися і продовжили творити згідно зі своєю громадянською позицією. Це — випускники Краківської, Празької, Паризької академії мистецтв. Але їм не дали працювати через те, що вони не так представляли радянську владу, як вона хотіла”, – розповів директор закладу Василь Романець.

За його словами, роботи цих художників радянська влада вважала небезпечними для режиму. Директор музею додає: художники працювали переважно в єдиному тоді дозволеному стилі, але зі вкрапленням своїх мотивів.

“Радянська влада дозволяла тільки в одному стилі — соцреалізмі. Художники, ніби працюючи в соцреалізмі, протягували й інші стилі”, — додав Романець.

Зі слів директора, виставка “Нескорені духом” триватиме у Музеї мистецтв Прикарпаття три тижні.

 

 

 

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.