У заповіднику на Тернопільщині зростає рідкісна рослина

Рослина дуже чутлива до змін у середовищі зростання, наприклад, на збільшення рівня освітленості внаслідок вирубування лісу.

13.11.2023
У заповіднику на Тернопільщині зростає рідкісна рослина

У природному заповіднику “Медобори” відомо про одне місце зростання незначної площі листовика сколопендрового на кам’яних розсипах та відслоненнях вапняків, повідомили на Facebook-сторінці заповідника.

“Рослина висотою 30-80 см, має коротке вкрите лусками на верхівці кореневище. З верхньої частини кореневища виходить пучок шкірястих черешкових листків, які називаються вайями з вираженою товстою середньою жилкою. Листя темно-зелене, шкірясте, голе, цілісне, що є унікальним серед папоротей. Листова пластина ременеподібна, шириною від трьох до семи сантиметрів із серцеподібною основою. За таку специфічну форму листових пластин рослину і порівнюють з язиком. На нижній поверхні листків, вздовж бічних жилок розташовуються паралельно один до одного соруси, вкриті двома покривальцями. Їхнє розміщення нагадує ноги багатоніжки, звідки походить видова назва рослини “scolopendrium” — з латини означає “сороконіжка”, — йдеться у дописі.

В Україні ця рідкісна рослина зустрічається в Передкарпатті та Карпатах, у Криму, на Подільській височині і зрідка на східних відрогах Придніпровської височини.

У повідомленні йдеться, що на всіх цих територіях це дуже рідкісний вид.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.