У Тернополі презентували єдиний регіональний портал, створений на честь полеглих захисників у російсько-українській війні

На сайті містяться усі дані про офіційно зареєстрованих загиблих бійців, уродженців та жителів міста Тернополя чи області.

23.02.2024
У Тернополі презентували єдиний регіональний портал, створений на честь полеглих захисників у російсько-українській війні

23 лютого у Тернопільському прес-клубі відбулась презентація унікального меморіального проєкту, повідомляє “Голос”.

«Книга пам‘яті» загиблих Тернопільщини. Герої російсько-української війни» – це не комерційний проєкт, адже він функціонує виключно на волонтерських засадах і передбачає збір, опрацювання, документування, поширення мультимедійних матеріалів про уродженців області.

Ідея створення електронного меморіалу виникла у кількох осіб, які, як показує досвід, мають за плечима роки практики у зборі, обробці, укладанні інформації. Започаткували даний сайт члени ініціативної групи ГО «Медіа-центр Тернопіль». Команда документалістів, журналістів, істориків щодня фіксує відомості, що стосуються подвигів і втрат воїнів на фронті.

Дані на сайті беруть початок ще з 2014 року: перший загиблий з Тернополя – Іван Курилович 1973 року народження, який загинув у Донецькій області (м.Слов’янськ) 29 травня 2014 року.

Станом на сьогодні сайт налічує понад 100 осіб, які поповнили лави небесного війська і містить інформацію про Героїв війни, їхню біографію, обставини загибелі, місця поховання, нагороди, увічнення пам’яті та світлини бійців.

Розробники кажуть, ідея виникла за кілька місяців від початку повномасштабного вторгнення. Спершу виношували ідею, а на початку літа 2022 року почали створювати й наповнювати портал.

Розробники проєкту: Іван Мудрик, Тарас Савчук, Володимир Андріїшин, Роман Лучка

“Наша велика історія базується на Героях і тримається на їхніх подвигах, – каже продюсер проєкту Тарас Савчук. – Цей проєкт був конче необхідний місту, адже станом на зараз немає подібних ані у місті, ані у області”.

Наповнюють сайт та вносять дані щоденно. Команда опрацювала більше тисячі публікацій, відео- і аудіоматеріалів, оприлюднених у місцевих ЗМІ та на сайтах.

На початках, як розповів головний редактор «Книги пам’яті» Володимир Андріїшин, пішло чимало часу аби зібрати необхідну інформацію, адже не у кожній громаді йшли на контакт чи співпрацю одразу.

“А зараз, коли ми анонсували роботу сайту у тестовому режимі, хочемо вийти на той рівень, щоб про сайт знали і самі охоче подавали інформацію про загиблих Героїв-земляків. Важливо те, що дані на сайті можна вносити, правити”.

Будуть і друковані примірники меморіальних книг.

“Друкована книга – це матеріально-відображена пам’ять, невеличка частина формування ідентичності нації”, – резюмує Андріїшин.

Варто наголосити на тому, що триває робота над матеріалами, які стосуються періоду після початку повномасштабного вторгнення росії. Готується до видання перший том книги «На щиті», інформація у якому сягає ще 14-го року.

Про кожного Героя планують відзняти відеоматеріали. А сам сайт зроблений так, що згодом можна буде роздрукувати і зробити із зібраних світлин стенди, плакати для розміщення у громадах.

“Частково спілкуємося із родинами, – додає Тарас Савчук. – Кожна сім’я отримає змогу вносити правки як у електронному варіанті, так і у книзі перед друком”.

Кожен отримає примірник історії свого Героя.

“Щодо роботи над сайтом, – каже технічний редактор Роман Лучка. – Цікавим був сам процес адаптації і опрацювання великого об’єму даних. На сайті можливий пошук за іменами, бригадою, громадою, можливий також і пошук побратимів, які загинули у той же час”.

До слова, окремим розділом на порталі є розділ «Пам’ятники Героям». Інформація подана для можливості відвідати дані місця, вшанувати пам’ять, покласти квіти…

“Проєкт є непростим морально і технічно. Нема родини, яку б не зачепила ця війна, – підсумовує представник ГО «Медіа-центр Тернопіль» Іван Мудрик. – Пам’ять про Героїв живе доти, доки ми про них пам’ятаємо”.

Долучитися до проєкту «Книга пам’яті Тернопільщини. Герої російсько-української війни» може кожен. Творці проєкту закликають рідних, друзів і побратимів – додавати інформацію про загиблих родичів та близьких людей.

Контакти адміністрації сайту:

Телефон – +38 097 34 44 607

Email – media.center.ternopil@gmail.com

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.