Суд заарештував активи компаній екснардепа Котвіцького, які незаконно видобували газ та нафту з державних надр

Сума збитків державі може сягати сотень мільйонів гривень.

05.04.2023
Суд заарештував активи компаній екснардепа Котвіцького, які незаконно видобували газ та нафту з державних надр
Фото: Ігор Котвіцький

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Суд арештував корпоративні права трьох підприємств, які протиправно привласнили надра Сахалінського нафто-газового родовища.

Зокрема заарештовано активи:

  • ТОВ «Сахалінське»;
  • ТОВ «Сіріус-1»;
  • ТОВ «Іст Юроуп Петролеум».

Права передані в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Він за попередньою змовою з посадовцями ПрАТ «НАК «Надра України», Держгеонадра, ТОВ «Сахалінське» та комерційними структурами у період 2003-2022 років фактично привласнив державні корисні копалини.

Під «патронатом» екснардепа держструктури надавали спецдозволи на видобуток газу з відвертим порушенням процедур. У результаті сировина на папері коштувала набагато дешевше, також занижувались реальні обсяги видобутку на державному родовищі. Різницю клали «до кишені» організатори оборудки.

Правоохоронці зазначили, що через діяльність компаній, які змовилися з Ігорем Котвіцьким, Україна фактично втратила доступ до Сахалінського родовища. З державного бюджету на розробку родовища було витрачено понад 1 млрд грн, а поклади газу на цьому об’єкті становлять щонайменше 15 млрд кубометрів.

Тривають слідчі дії у межах кримінального провадження відкритого за фактом зловживання службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України).

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.