Швейцарія наблизилася до скасування заборони на передачу зброї Україні — ЗМІ

Автор закону про скасування заборони на реекспорт зброї вважає, що у влади Швейцарії не повинно бути права вето, щоб заважати іншим допомагати Україні.

07.02.2023
Швейцарія наблизилася до скасування заборони на передачу зброї Україні — ЗМІ
Фото: умовне

Швейцарія близька до рішення про скасування заборони на передачу Україні озброєнь швейцарського виробництва попри те, що це суперечить багатовіковій традиції нейтральності.

Як повідомляє Reuters, останнім часом уряд Швейцарії все частіше закликають відмовитися від заборони на постачання зброї Києву, хоча в парламенті поки немає консенсусу з цього приводу. Нещодавно в парламент був представлений законопроект, який дозволить уряду дозволити реекспорт швейцарської зброї в країни з такими ж демократичними цінностями, як у Швейцарії.

“Ми хочемо бути нейтральними, але ми — частина західного світу”, – сказав лідер правоцентристської партії FDP Тьєррі Буркарт, який є автором закону про скасування заборони на реекспорт зброї в Україну.

За його словами, у влади Швейцарії не повинно бути права вето, щоб заважати іншим допомагати Україні. В іншому випадку, продовження такої заборони буде вказувати на підтримку Росії.

За даними недавнього соціологічного дослідження, 55% швейцарців виступають за зняття заборони на реекспорт зброї та її постачання Україні.

“Якби ми поставили це питання до війни, рівень підтримки, ймовірно, був би менше 25%. У минулому відмова від нейтральності була забороненою темою”,-зазначив керівник соціологічної компанії GFS-Bern Лукас Голдер.

Втім, деякі швейцарські політики, як і раніше, виступають проти поставок зброї Україні. 

 

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.