Переможці конкурсу на простір пам’яті Коновальця під тиском згодились його доопрацювати

У конкурсі на найкращий проєкт простору пам’яті Євгена Коновальця, що тривав два місяці, перемогла творча група архітектурної студії Replus Bureau під керівництвом випускника Інституту архітектури та дизайну Дмитра Сорокевича. До неї ввійшли: Павло Ковач, Антон Божко, Ляна Мицько, Марта Явна, Іван Маркович, Віталія Павлишин, Надія Вовк. Більшість учасників команди – випускники НУ “Львівська політехніка”.

28.03.2024
Переможці конкурсу на простір пам’яті Коновальця під тиском згодились його доопрацювати

Як повідомили у пресцентрі Львівської політехніки, за два дні після оприлюднення результатів проєкт набрав справжнього розголосу і вже встиг наразитися на чимало критичних зауважень, які зводяться до того, що простір пам’яті Євгена Коновальця буде без пам’ятника Коновальцю.

Зокрема, журналіст Андрій Маринюк зазначив, що “це – не громадський простір ім. Коновальця, це саме простір з пам’ятником Коновальцю, як було і вказано в умовах конкурсу. І пояснювати комусь (а загалом більшість пам’ятників служать для туристів і фотографування біля них, що несе свою мету), що ця стіна символізує постать Коновальця – це те саме, що замість Тараса Шевченка поставити кобзу. Якщо комусь з організаторів конкурсу постать Коновальця муляє і нейтральна стіна їм ближча, то це їх особисті проблеми. Ми все маємо точку зустрічей “біля коня” тепер будемо мати “біля ржавої стіни”.

До слова, простір облаштують на площі перед першим навчальним корпусом Львівської політехніки.

“Це має дві причини. Перша – розташування монумента безпосередньо на території освітнього закладу є символом того, що перші військові об’єднання під керівництвом Євгена Коновальця формувалися саме зі студентів. І друга причина – простір буде навпроти вулиці Євгена Коновальця, де на розі будівлі сьомого навчального корпусу є барельєф і пам’ятна анотаційна дошка на згадку про одного з ідеологів українського націоналізму, на честь якого названа вулиця”, – пояснили у дописі.

Головним елементом буде відчинена зброярня – символ того, що боротьба досі триває. Матеріалом для монумента слугуватиме переплавлений брухт російської техніки. На зброярні передбачено вислів Євгена Коновальця: «У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у Націю».

Як пояснюють у творчій групі Replus Bureau, як і 100 років тому, у 21 столітті українці змушені озброюватися та продовжувати боротьбу за свою свободу.

«У цьому проєкті наша команда поставила за мету знайти та відобразити образ Євгена Коновальця через інтерпретацію його впливу та внеску в національний спротив. У мирні часи зброя на зберіганні в арсеналах, у зброярнях, шафах. Під час війни всі зброярні порожніють. Порожня шафа для зберігання зброї – головний метафоричний образ проєкту. Її геометрія та ергономіка незмінна протягом десятків років, функціонал зброярні визначений та утилітарний. Шафа, в якій відсутня зброя, символізує активну фазу війни, продовження екзистенційної боротьби, у якій ми досі перебуваємо. Шафа порожня, але зброя з неї разом із нашими людьми працює над обороною Незалежності», – наголошують творці ідеї.

Ще одна важлива асоціація, яку викликає образ порожньої зброярні, –  проблема з постачанням зброї. У метафоричному просторі матриця не має завершення, тому кількість шаф невідома, так само як невідома кількість потрібної зброї та людей, що її використовуватимуть. Дві вертикальні стіни, складені зі зброярних шаф, сформують вузький прохід поміж собою – символ непростого шляху морального вибору кожного, хто проходить крізь арсенал.

Керівник Replus Bureau Дмитро Сорокевич пояснив: “Ми почули рекомендацію журі конкурсу та ініціаторів проєкту щодо більш буквального відображення постаті Євгена Коновальця і будемо з командою працювати над реалізацією цієї ідеї на подальших етапах роботи над проєктом. Також є дискусія щодо цитати, яку ми пропонуємо розмістити на стіні зброярні. У цьому питанні працюватимемо з істориками. Якщо цитата виявиться не його авторства – заберемо її або замінимо на іншу, ту, що належить Коновальцю.”

Також він додав, що вдосконалення передання образу Євгена Коновальця полягатиме у роботі над певними нюансами, що підсилять ідею бойової сили та ідеології провідника: “Для цього зберемося командою, опрацюємо її, представимо журі на обговорення. Не відкидаю, що віртуальний образ Коновальця може з’явитись у певному виконанні.”

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.