На Тернопільщині відбулися заходи з вшанування сотої річниці бою січового стрілецтва на горі Лисоня

Лисоня – це назва гори біля міста Бережани на Тернопільщині, яка вписана в бойову звитягу українського січового стрілецтва.

05.09.2022
На Тернопільщині відбулися заходи з вшанування сотої річниці бою січового стрілецтва на горі Лисоня

Рівно сто років тому – у серпні-версені  1916 року  – там відбулися запеклі бої між російською армією та українськими січовими стрільцями й австро-угорськими бойовими загонами. Найкривавіший бій відбувся 2 вересня 1916 року, коли перемогу було здобуто ціною втрати більше половини особового складу легіону: 81 вояк убитий, 293 — поранені, 285 потрапили у полон. Найбільше втрат було серед старшинського складу. Такою страшною ціною був зупинений наступ російського  агресора на Бережани, й бойова операція  під назвою «Брусилівський прорив» була зупинена, пише День.

Ті  полеглі січові стрільці  в далекому 1916 році спочивають вічним сном  на цвинтарі у селі Посухів. Вхід на цей цвинтар веде через ворота, збудовані у вигляді тризуба…

Минулої неділі там відбулася панахида й перепоховання ще кількох останків січових стрільців. До Посухова  з Тернополя прибув спеціальний  «Потяг українських звитяг». Після  скорботних заходів і освячення стрілецького цвинтаря  тисячі людей піднялися на гору Лисоню, до якої веде спеціальна алея, обсаджена червоною калиною…

На вершині Лисоні височить Хрест скорботи і слави, встановлений у 1994 році як данина світлій пам’яті українських січових стрільців, а на мармурових плитах викарбувані імена полеглих героїв. Поруч із Хрестом збудована капличка для відправ і молитви, яку до століття бою під Лисонею реконструювали  й розписали  новими іконами. На цих іконах зображені як січові стрільці, так і новітні герої, які уже в наш час віддали своє життя за Україну. Багато з них – впізнавані.

Святкові заходи на Лисоні, у яких взяли участь сивочолі ветерани УПА, дев’яностолітня дочка січового стрільця Надія Ярема, хлопці  і дівчата з різноманітних молодіжних організацій і прочани з усієї Галичини, розпочалися Молебнем за Україну, освяченням Стрілецької каплиці Покрови Пресвятої Богородиці, яке здійснив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк за участю священиків Бережанського деканату та духовенства інших конфесій.

Потім відбувались різноманітні заходи, як-от презентація першого меморіального комплексу УСС, до якого увійшли пам’ятки і важливі історико-краєзнавчі елементи та місця бойової слави Бережанського краю, погашення спеціальним штемпелем конверта з оригінальною маркою «100 років від часу боїв за гору Лисоня. Пам’яті Українських Січових Стрільців», презентація пам’ятної монети “100-річчя боїв Легіону Українських Січових Стрільців на горі Лисоня”.

Відбулася історична реконструкція бою за гору Лисоня і впродовж дня діяли різноманітні локації: молодіжний, військово-патріотичний табір «Лисоня-2016», літературний майданчик, де виступали  брати Капранови та інші українські письменники, книжково-ілюстративна виставка, експозиція стрілецьких світлин «Героям Лисоні – вдячна Батьківщина!», фотовиставка пам’яток Тернопільщини «А ми тую стрілецькую славу збережемо…», працювала  польова кухня. Й звичайно, відбувся концерт патріотичної пісні за участю відомих гуртів  «Рутенія», «Kozak System», «Тарута», «Тінь Сонця», «Новимний Кудень».

Усі виступаючі  на цьому заході  підкреслювали,  що Лисоня — це величавий символ ідеї боротьби за волю України, доказ незламності духу та звитяжності українського стрілецтва, що січові стрільці воювали за інтереси української нації, народу, за незалежну українську державу.

 

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.