На Львівщині вшанували пам’ять Героїв України

23 травня у День Героїв Львівщина вшановує пам’ять всіх українців, які пожертвували власним життям у боротьбі за свободу та незалежність України. Пам’ятний захід відбувся на Личаківському кладовищі.

23.05.2024
На Львівщині вшанували пам’ять Героїв України

Як повідомляє пресслужба Львівської ОВА, представники влади, духовенство, родини загиблих військовослужбовців, громадськість вшанували пам’ять Героїв російсько-української війни на Марсовому полі, поклали квіти до Меморіалу УПА.

Опісля присутні вирушили на поле почесних поховань №67, де спочивають Герої Небесної Сотні, а також поле поховань №76.

«У якому місті чи селі України ви б не були, знайдіть час, щоб вклонитися тим, завдяки найбільший пожертві кого ми маємо країну. Якщо не можете зробити це фізично, помоліться, згадайте їхні історії. А разом з тим, наш обовʼязок – задуматись, що кожен з нас повинен зробити персонально для того, аби у нашої держави було завтра. Лицарі Київської Русі, козаки Гетьманської Доби, гайдамаки, опришки, січові стрільці, вояки Армії УНР, УГА, ОУН, УПА, Герої Небесної Сотні, Герої АТО, ООС, Герої російсько-української війни, яка зараз триває. Памʼятаємо про всіх українських Героїв. Їхні вчинки назавжди записані в історію нашої держави. Їхні імена назавжди у наших серцях», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Про цей день в історії:

Ідея свята виникла у міжвоєнні роки в середовищі українських націоналістів, аби гідно вшанувати пам’ять борців, які відстоювали незалежність та вільний вибір України. Дату 23 травня обрали з огляду на те, що 23 та 25 травня вбили лідерів українського визвольного руху Євгена Коновальця та Симона Петлюру. Також у травні за суперечливих обставин у Києві загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський.

Свято Героїв під час Другої світової війни та після її завершення активно відзначали учасники визвольного руху та українці в діаспорі. Вперше офіційно його запровадили постановою ІІ Великого Збору ОУН, який відбувся у квітні 1941 року в Кракові.

Після 1991-го року традиція відзначення Дня Героїв почала відроджуватися, передусім у на заході України. Особливої актуальності воно набуває в наш час, адже з 2014 року українці відстоюють територіальну цілісність та право на вільний вибір розвитку своєї держави у війні з російською федерацією.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.