МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на Запорізьку АЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) 6 вересня опублікувало звіт за підсумками візиту своєї місії на окуповану росією Запорізьку АЕС.

06.09.2022
МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на Запорізьку АЕС
Фото із соцмереж

Про це повідомили у Twitter організації.

Документ загалом складається з 52 сторінок. Головні тези:

  • Ситуація є безпрецедентною. Це перший випадок воєнного конфлікту на об’єктах великої ядерної енергетики. Ядерна аварія може мати серйозні наслідки всередині України та за її межами;
  • МАГАТЕ закликає негайно припинити обстріл території АЕС та її околиць, щоб уникнути подальшого пошкодження станції та пов’язаних з нею об’єктів. Наразі існує гостра потреба вжити тимчасових заходів для запобігання ядерній аварії, зокрема встановити безпечну зону навколо ЗАЕС;
  • Потрібна домовленість усіх сторін для створення захисної зони навколо ЗАЕС, щоб уникнути пошкоджень;
  • МАГАТЕ готове розпочати консультації для термінового створення такої зони;
  • Життєво важливо встановити постійну присутність МАГАТЕ на ЗАЕС. Фахівці місії будуть проводити детальну та безперервну роботу з оцінки фізичних збитків об’єктам станції, визначення працездатності основних та резервних систем охорони та безпеки, а також оцінювати умови праці персоналу.

Нагадаємо, 1 вересня місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку атомну електростанцію. Голова агентства Рафаель Гроссі розповів про те, що на станції залишаються шестеро співробітників МАГАТЕ. Делегація агентства «побачила все, що хотіла побачити в першу чергу». Гроссі заявив, що побачив «залишки снарядів на будівлях, що означає, що фізична цілісність обʼєктів була порушена». Попри це, переважна більшість систем із забезпечення захисту та безпеки на станції працюють у «відносно доброму стані».

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.