Литовський театр опери та балету прибрав із репертуару твори російських композиторів

10, 11 і 14 лютого замість “Ромео і Джульєтти” С. Прокоф’єва покажуть балет “Барбора Радвілайте”, а 23, 24 і 25 лютого замість “Весни священної” Ігоря Стравінського – балет “Процес”.

13.01.2023
Литовський театр опери та балету прибрав із репертуару твори російських композиторів
Фото: Delfi

Про це повідомляє Delfi, посилаючись на Литовський народний театр опери та балету (ЛНТОБ).

“Обидва балети – відомі твори національної сцени. Балет Анжеліки Холіної “Барбора Радвілайте” успішно збирає повні зали вже 12-й сезон – з весни 2011 року. Квитки на цей балет купити нелегко. У балеті звучить музика Стасіса Вайнюнаса, Арвідаса Малціса та інших композиторів, автор сценографії – художник Маріюс Яцовскіс, художник з костюмів – Юоазас Статкявічюс. У балеті розказана історія кохання Барбори Радвілайте та Сигізмунда Августа”, – йдеться в повідомленні ЛНТОБ.

“Процес” – дебютну виставу Мартінаса Рімейкіса – публіка вперше побачила в грудні 2017 р. Постановка була нагороджена двома “Золотими сценічними хрестами”, один вручили Рімейкісу, інший – композитору Міндаугасу Урбайтісу. Сценографію до балету за романом Франца Кафки “Процес” створив Маріюс Яцовскіс. Художник з костюмів – Юргіта Янкуте. Балет “Процес” був запрошений на гастролі в Польщу і в Чехію, 2019 року його показав французький телеканал Mezzo. 

“Перепрошуємо у глядачів, які заздалегідь купували квитки на вищезгадані вистави, але побачать інші. Однак ЛНТОБ вирішив врахувати рекомендацію Мінкульту і тимчасово, до закінчення війни в Україні, утриматися від публічних показів творів російських авторів, оскільки в росії культура тісно пов’язана з агресивною політикою цієї країни. Про це, звертаючись до світової культурної спільноти, просив і міністр України Олександр Ткаченко. Ми сподіваємося на розуміння глядачів ЛНТОБ та їхню підтримку, тим паче, що замість балетів, від яких ми відмовляємося, ми покажемо улюблені публікою вистави”, – сказала представниця ЛНТОБ Юргіта Скетіте-Норвайшене.

Нагадаємо, у Литві планують відмовитися від балету “Лускунчик”. Українці просять бойкотувати твори російського композитора Петра Чайковського, допоки не закінчиться війна.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.