Німеччина націоналізує дочірню компанію “Газпрому”

Це відбудеться в межах чергової спроби стримати економічний шок від рішення Росії скоротити потік природного газу в ЄС.

14.11.2022
Німеччина націоналізує дочірню компанію “Газпрому”
Фото: умовне

Про це пише Bloomberg з посиланням на заяву Міненергетики Німеччини, передає “Економічна правда”.

Так, уряд ФРН отримає 100% акцій SEFE (Securing Energy for Europe GmbH) – раніше відомої як Gazprom Germania – і збільшить свій кредит компанії до 13,8 мільярда євро.

Цей крок був необхідний, оскільки надмірна заборгованість SEFE і загроза неминучої неплатоспроможності “поставили б під загрозу безпеку постачань в Німеччині”, кажуть в міністерстві.

“Найбільша економіка Європи стикається з потенційним колапсом свого енергетичного сектора після того, як президент Росії Володимир Путін почав обмежувати потоки газу після вторгнення в Україну. Обмеження спровокувало дефіцит, призвело до різкого зростання цін і змусило адміністрацію канцлера Олафа Шольца попередити про можливе нормування і відключення електроенергії цієї зими”, – пише агентство.

Bloomberg нагадує, що це вже другий випадок порятунку енергетичної компанії протягом двох місяців. У вересні уряд заявив, що націоналізує Uniper SE, найбільшого імпортера газу в країні, після того, як компанія накопичила понад 8 мільярдів євро збитків.

Ці кроки є частиною пакета заходів вартістю 200 мільярдів євро, який уряд розробив, щоб допомогти компаніям і домогосподарствам впоратися зі зростанням цін на енергоносії. SEFE перебуває під німецькою опікою відтоді, як “Газпром” відключив його у квітні.

Кілька днів тому в Єврокомісії погодили поглинання урядом Німеччини компанії SEFE.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.