Керівник САП скасував постанову про закриття справи «Роттердам+»

Також Олександр Клименко повністю змінив групу прокурорів у справі.

22.09.2022
Керівник САП скасував постанову про закриття справи «Роттердам+»

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Клименко скасував закриття справи «Роттердам+». Про це повідомляє пресслужба САП.

Раніше справа була у п’ятому відділі прокурорів САП, виконувачем обов’язків начальника був Денис Демків. Він як останній процесуальний керівник у справі закрив її, до цього провадження закривав прокурор цього відділу Віталій Пономаренко.

Як стверджується в постанові Клименка, прокурори у справі допустили численні неузгодженості у висновках та аргументації під час закриття цієї справи, неповноту дослідження матеріалів справи прокурором, невідповідність висновків фактичним обставинам кримінального провадження. Рішення ухвалено було за результатами вивчення матеріалів справи, ретельного дослідження висновків прокурорів під час закриття справи та за наслідками проведення наради за участі прокурорів та детективів НАБУ, які розслідували справу.

Невдовзі має бути ухвалене рішення про завершення розслідування справи, оскільки у сторони обвинувачення залишилося кілька днів процесуальних строків.

Як нагадуєРадіо Свобода”, розслідування справи «Роттердам+» тривало понад чотири роки. За цей період відбулося понад 10 державних і міжнародних експертиз, які підтвердили економічну і юридичну обґрунтованість формули.

Формула розрахунку гуртової ринкової ціни на електроенергію, неформально відома як «Роттердам +», є нині предметом гострих суперечностей щодо того, чи привела вона до заподіяння збитків, і низки розглядів. Зокрема, справу щодо цієї формули розслідує Національне антикорупційне бюро України. Сторони посилаються на різні експертизи, які чи підтверджують такі збитки, чи спростовують їх.

Ця формула, одним із багатьох елементів якої була й вартість вугілля для ТЕС у вугільних хабах у портах Роттердам, Амстердам і Антверпен у Нідерландах і його доставки в Україну, була запроваджена 2016 року; 2017-го в постанову про це внесли деякі зміни. Вона втратила чинність 1 липня 2019 року, коли в Україні запрацював новий ринок електроенергії.

 

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.