Як родина Гринкевича стала власником кар’єру на Львівщині

Особа відомого львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича стала відомою на всю Україну після того, як його затримали на спробі дати хабар високопосадовцю ДБР.

09.01.2024
Як родина Гринкевича стала власником кар’єру на Львівщині

У розслідуванні Анатолія Шалаєва і Тараса Боросовського, опублікованому у херсонському виданні kavun.city серед іншого йдеться про активи, які родина Гринкевича отримала у власність з початку повномасштабного вторгнення. Імовірно, гроші на ці придбання були отримані з контрактів Міноборони, які фірми Гринкевича не виконували або виконували із значною затримкою, завдавши державі збитків на понад мільярд гривень, повідомляє Lviv.media.

Серед цих активів один із найцінніший — ПрАТ «Кар’єроуправління». Це підприємство орендує частину кар’єру Ясниського родовища і видобуває там пісок. Журналісти вирішили з’ясувати як родичі Гринкевичів стали власниками стратегічного для Львівщини підприємства.

ПрАТ «Кар’єроуправління» було засноване ще у 1994 році. У 2005 році воно отримало спеціальний дозвіл Державної служби геології та надр України на видобування піску з Ясеницького родовища. Термін дії дозволу – 20 років. У грудні 2021 року товариство продовжило цей дозвіл ще на 20 років.

У березні 2004 року ПрАТ «Кар’єроуправління» отримало в оренду 2,6 Га піщаного кар’єру поблизу села Ясниська, а в грудні 2005 р. взяло в оренду ще 7 гектарів кар’єра. У грудні 2017 та лютому 2018 рр. Львівська обласна адміністрація продовжила товариству оренду ще на 10 років. Розпорядження про це підписав тодішній голова ЛОДА Олег Синютка.

На момент отримання спецдозволу на видобуток піску та права оренди на територію кар’єра біля Яснисьок родичі Гринкевичів не були акціонерами ПрАТ «Кар’єроуправління». Вони придбали це підприємство на початку минулого року. З оприлюдненої на інформаційному ресурсі Smida інформації про зміну акціонерів ПрАТ «Кар’єроуправління» відомо, що 23 лютого 2023 р. семеро співвласників товариства позбулись своїх акцій. Натомість акціонерками ПрАТ стали дружина Ігоря Гринкевича Світлана Гринкевич та його донька Ольга Швед. На двох вони зосередили понад 67% акцій. Інформації про вартість угоди у відкритих джерелах немає.

Нагадаємо, 29 грудня ДБР затримало львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, коли той, давав хабар одному з керівників Бюро у сумі 500 тис. доларів за сприяння у поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній в ході розслідування кримінального провадження. Ігор Гринкевич — львівський бізнесмен, один з найбільших постачальників Міністерства оборони. Раніше ДБР порушило проти нього кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ.

Компанії Гринкевича виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд грн. До виконання оборонних замовлень Гринкевич залучив підконтрольні йому підприємства, які раніше займались будівництвом. Але ці компанії не мали належних потужностей для виготовлення та зберігання майна для потреб Міноборони, що призвело до зриву постачання та завдало збитків бюджету щонайменше на 1,2 млрд грн.

Гринкевич повністю не виконав шість контрактів. Він поставляв товар на склади військових частин лише у невеликій кількості, але отримав державні гроші за повне виконання зобов’язань. До усього правоохоронці виявили факти завищення вартості товарів, поставлених для МОУ.

 

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.