Про це повідомляє Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки”.
Вартість паски домашньої випічки за традиційним рецептом складе 169,88 грн за 1 кг, що на 26,8% більше вартості паски 2022 року – через подорожчання яєць (+92%), цукру (+20,5%), масла вершкового (21,9%) та родзинок (+16,7%). Ціни на борошно і дріжджі залишилися на рівні минулого року.
Готова паска у магазинах обійдеться ще дорожче, бо її ціна залежить від складових та оздоблення.
У 2023 році, на відміну від попередніх років, ціна на яйця зросла на рекордні 92% і становила в середньому 68,15 грн (65-75 грн за десяток), тоді як ціни на решту складових святкового кошика зросли на 9,4 %–38,4 % порівняно з рівнем цін початку квітня минулого року.
Найдорожчими складовими великоднього кошика залишаються мʼясні продукти:
- домашня ковбаса (0,5 кг) – 175 грн (+9,4%);
- буженина (0,5 кг) – 219,50 грн (+31%);
- сало (0,5 кг) – до 110 грн (+38,4%).
Серед молочних продуктів найдорожчими будуть твердий сир (0,5 кг) — 189,50 грн (375,00-457,50 грн за 1 кг) та вершкове масло (0,5 кг) — 171,25 грн (68,50-72,38 грн за пачку 200 г). М’який сир (0,5 кг) обійдеться у 87,50 (30-38 грн за упаковку 200 г).
Ціна хріну (250 г) складе 16 грн (14–22 грн) і залежатиме від виробника і смакових складових, також символічною є вартість солі (100-150 г) — 2 грн.
У разі доповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино, – його вартість зросте до 1463,28 грн. Це на 20,9% перевищує вартість тогорічного кошика такого ж складу у 1210 грн. Таке зростання зумовлене ціновою ситуацією на ринку сезонних овочів.
Коментарі