В Україні пропонують маркувати товари компаній, які працюють у росії

Станом на 7 січня відповідна петиція до президента набрала майже 8 тисяч голосів із 25 тисяч необхідних.

08.01.2023
В Україні пропонують маркувати товари компаній, які працюють у росії
Фото: умовне

В Україні пропонують маркувати товари компаній, які досі працюють у росії. Відповідну петицію опублікували на сайті Офісу президента, її автором є військовий Юрій Гудименко. 

Автор петиції наголошує, що, за законодавством рф, усі іноземні компанії, які мають власне виробництво на території країни, мають сприяти мобілізації (на додаток до того, що вони сплачують податки до держбюджету рф). Так ці компанії стають безпосередніми учасниками російської агресії проти України, відзначає Гудименко. 

У петиції перерахована низка компаній, які виробляють і продають побутові товари й продукти на території рф, як-от: Avon, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Red Bull, Unilever, Bonduelle, Yves Rocher, Colgate-Palmolive, Barilla й інші.

Товари цих брендів автор петиції пропонує маркувати спеціальними позначками про те, що компанія продовжує працювати на російському ринку. Маркування, згідно з пропозицією, повинно бути нанесене на лицеву сторону товару великими літерами червоного кольору.

«Задача – зробити так, щоби бренди-колаборанти стикнулися з бойкотом, осудом і падінням прибутків. Водночас я розумію, що більшість українців не будуть заходити в спеціальні Telegram-боти чи мобільні застосунки щоразу, як приходять у магазин, щоб перевірити всі бренди на поличці. Тому я пропоную зробити так, щоб уже на поличці в магазині покупець бачив, чи фінансує бренд російську армію, чи ні», – коментує автор петиції.

Десятки західних компаній, які заявляли про вихід з рф, досі активні на російському ринку. Серед найбільших світових компаній, хто спочату заявив про вихід, але потім зайняв вичікувальну позицію, – ExxonMobil, Alphabet, Toyota й Microsoft.

Із відомих ресторанних мереж лише McDonald’s і Starbucks повністю припинили бізнес у Росії. Серед інших на російському ринку залишилися AmRest, Focus Brands (Cinnabon), Subway, Hard Rock Cafe, Inspire Brands (Dunkin’ Donuts і Baskin Robins).

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.