В Україні на час війни хочуть скасувати евакуацію авто за порушення правил паркування

Це знищить інспекцію з паркування у містах.

11.04.2023
В Україні на час війни хочуть скасувати евакуацію авто за порушення правил паркування
Фото: умовне

Про це пише співзасновник громадської ініціативи “Пасажири Києва” Олександр Рак.

7 квітня 2023 року правоохоронний комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт 9092-3, який передбачає скасування евакуації на час воєнного стану.

“Звісно в пояснювальній записці це не напишуть, але законопроєкт виник через те, що у далеко не одного депутата з монобільшості евакуювали авто за те, що запаркувався як лось”, – вказує Рак. 

У пояснювальній записці йдеться про те, що скасування евакуації автомобілів необхідне в місцевостях, де введено воєнний або надзвичайний стан:

“Щоб зберегти власні життя та здоров’я під час повітряної тривоги водії змушені швидко залишати транспортні засоби для пошуку укриття, при цьому часто порушуючи правила зупинки або стоянки в межах відповідного населеного пункту (що є підставою для застосування тимчасового затримання транспортних засобів”

“Звісно, жодних доказів евакуації під час повітряної тривоги немає. Звісно, нащо зберігати життя пішоходів, яких не побачить водій, коли авто порушника буде припарковане менш як 10 метрів до пішохідного переходу”, – зауважує Рак. 

Крім того, неправильно припарковане авто може заважати руху громадського транспорту, проте у разі прийняття законопроєкту його буде неможливо евакуювати. 

Рак закликав не допустити голосування за цей законопроєкт і навів перелік порушень авто, евакуацію за які хочуть скасувати (ст. 265-4 КУпАП):

1) поставлено на проїзній частині у два і більше рядів;

2) розташовано у заборонених Правилами дорожнього руху місцях зупинки або стоянки, а саме:

а) на залізничних переїздах;

б) на трамвайних коліях;

в) на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях;

г) на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них з обох боків, крім випадків зупинки для надання переваги в русі;

ґ) на перехрестях та ближче 10 метрів від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на ній пішохідного переходу, за винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга;

д) на проїзній частині, де відстань між суцільною лінією розмітки чи протилежним краєм проїзної частини і транспортним засобом, що зупинився, менш як 3 метрів.

Утім, штраф за порушення все ж доведеться заплатити, навіть якщо законопроєкт ухвалять. Йдеться лише про обмеження прав інспекторів на евакуацію. Нагадаємо, що штраф за паркування в недозволеному місці в Україні становить від 340 грн.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.