В Авдіївці досі залишаються 7 дітей, яких батьки переховують від евакуації

У місті Авдіївка Донецької області, яке розташовується поблизу лінії зіткнення, залишаються близько двох тисяч людей, зокрема 7 дітей. Влада закликає їх евакуюватися, але батьки ховають дітей.

23.03.2023
В Авдіївці досі залишаються 7 дітей, яких батьки переховують від евакуації
Фото: умовне

Про це розповів керівник Авдіївської ВЦА Віталій Барабаш в етері єдиного телемарафону, передає hromadske.

Він розповів, що в Авдіївці справді майже постійно обстрілюються 10-12 кілометрів дороги до міста і дорога в самому населеному пункті. Але якщо у людей є бажання евакуюватися, влада знаходить «шпаринки» та вивозить їх.

«Відверто кажучи, сидіти і терпіти все те, що зараз відбувається у місті понад рік, на мій погляд, трохи безглуздо […] Здебільшого — було б бажання. Є змога, є бронекапсули, якими ми людей вивозимо. Особливо ситуація з дітьми не дає спокою», — сказав Барабаш.

Він розповів, що ще станом на 22 березня вважалося, що в Авдіївці залишаються 6 дітей. Але сьогодні з’ясувалося, що знайшли ще одну.

«Це така безвідповідальність батьків, які ховають своїх дітей. Ми їх знаходимо, на завтра готуємо на евакуацію, за ніч вони міняють локацію і знову ховаються», — сказав Барабаш.

За його словами, дітей переховують у підвалах. Простіше їх знайти у багатоповерхівках, але коли батьки з дітьми тікають у стару частину міста — їх треба шукати серед декількох тисяч приватних подвір’їв.

«Буквально пів години тому дзвонила бабуся одного хлопця, який є у нашому списку — ми не можемо його знайти. Бабуся на заході України надала нам приблизну інформацію, де вони можуть ховатися — він і його сестра (16 і 12-13 років). Завтра будемо шукати. Вони з матір’ю, але ж ми розуміємо стан цих дітей і психіку батьків, які принципово не вивозять дітей», — сказав глава ВЦА.

Також Барабаш розповів про випадок, коли місцевий підліток сам утік з дому на евакуацію, вийшов пішки і майже дійшов до Авдіївського коксохімзаводу — дуже небезпечного відрізка дороги, де постійно стаються прильоти.

«Пів дня бігав містом, шукав волонтерів, які його вивезуть. Нікого не знайшов, зайшов додому, перевдягнувся і пішки пішов з міста […] Хлопчина йшов пішки абикуди. Слава Богу, хлопця підібрали, привезли», — сказав він.

Барабаш розповів, що спершу підліток кілька днів був у Покровську, потім поїхав у Дніпро, а зараз уже в Смілі. За словами Барабаша, хлопець «дуже нестабільний», через заборону психологів йому не дали ні з ким поспілкуватися.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.