Уряди 34 країн закликали МОК відсторонити росіян і білорусів від Олімпіади

МОК раніше заявив, що вивчить можливість того, аби російські та білоруські спортсмени могли виступати у Парижі під нейтральним прапором.

20.02.2023
Уряди 34 країн закликали МОК відсторонити росіян і білорусів від Олімпіади
Фото: умовне

Уряди майже 30 країн, включаючи господарку Олімпіади-2024 Францію, закликали Міжнародний олімпійський комітет усунути спортсменів з росії та білорусі від участі в іграх у Парижі через проблеми з чіткістю їхнього “нейтралітету”.

Про це йдеться у листі близько 30 країн на адресу МОК, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на видання Politico, яке ознайомилось зі змістом звернення.

У листі близько 30 країн відзначили зв’язки між спортом і військовими в росії та білорусі.

“Доки ці фундаментальні питання та суттєва відсутність ясності і конкретних деталей щодо дієвості моделі “нейтральності” не буде вирішено, ми не згодні з тим, щоб російські та білоруські спортсмени мають бути допущені до змагань”, – сказано у листі.

Крім того, “у росії та білорусі спорт і політика тісно переплетені”, заявили країни.

Вони підкреслили, що на тлі жорстокості путіна в Україні “немає жодних практичних причин відходити від режиму виключення російських і білоруських спортсменів, встановленого МОК у своїй заяві від 28 лютого 2022 року”.

“У нас є серйозні сумніви у тому, наскільки реально для російських та білоруських олімпійських спортсменів змагатися під нейтральним прапором – на умовах МОК про відсутність ідентифікації зі своєю країною – коли вони безпосередньо фінансуються і підтримуються своїми державами, на відміну, наприклад, від професійних тенісистів”, – додається у заяві.

“Сильні зв’язки та афілійованість російських спортсменів з російськими військовими також викликають явну стурбованість”, – заявили країни. 

“Тому наш колективний підхід ніколи не був дискримінацією лише за національною ознакою, але ці серйозні побоювання мають бути враховані МОК”, – йдеться у зверненні.

Лист підписали представники урядів Німеччини, Британії та США, а також Франції. Підпис французів завдасть МОК найбільшого головного болю, оскільки Париж прийматиме Олімпійські ігри.

До числа тих, хто підписав лист, входять: Австрія, Бельгія, Хорватія, Кіпр, Чеська Республіка, Данія, Естонія, Фінляндія, Греція, Ісландія, Ірландія, Південна Корея, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Румунія, Словаччина, Словенія та Швеція.

 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.